ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Δημήτριος Μπεκριδάκης, αποσπασμένος εκπ/κός στο ΙΕΠ
Σπουδές
Ο Δημήτριος Ι. Μπεκριδάκης γεννήθηκε το 1970 στη Χίο από γονείς μικρασιατικής καταγωγής. Σπούδασε Θεολογία στο Τμήμα Θεολογία της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στον Τομέα Θρησκειολογίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, αποκτώντας Δίπλωμα Ειδίκευσης (MASTER) στη Θρησκειολογία (Ιστορία και Φαινομενολογία των Νέων Θρησκειών).
Επαγγελματική Εμπειρία
Έχει εργαστεί στο χώρο των εκδόσεων ως αρχισυντάκτης, επιμελητής έκδοσης και μεταφραστής, ενώ από το 2004 υπηρετεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ν. Χίου ως θεολόγος καθηγητής (ΠΕ01). Από το 2017 υπηρετεί ως αποσπασμένος εκπαιδευτικός στο Ι.Ε.Π.
Επιστημονικό / Ερευνητικό Ενδιαφέρον
Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εκτείνονται σ’ ένα ευρύ φάσμα της θεολογικής και θρησκειολογικής έρευνας. Ιδιαίτερα έχει ασχοληθεί με τη διερεύνηση των τρόπων κατασκευής της θρησκευτικής ταυτότητας εν όψει των πολύπτυχων φαινομένων της Νεώτερης Εκκοσμίκευσης, της Νέας Πνευματικότητας, και του (Μετά)Μοντέρνου Τεχνικού Πολιτισμού. Η θεολογική του παρέμβαση συνδέεται με τη μελέτη και ανάδειξη της κριτικής, προφητικής και εσχατολογικής αυτοσυνειδησίας της Εκκλησίας. Έχει δημοσιεύσει ένα θεολογικό δοκίμιο (Λόγος Σκληρός, 2000, Αθήνα: Εξάντας) και επιστημονικά άρθρα του υπάρχουν σε συλλογικούς τόμους (ενδεικτικά: Μετανεωτερικότητα, Θρησκεία και Ορθόδοξη Θεολογία: Κριτικές Επισημάνσεις για τη μεταξύ τους Σχέση, στον τόμο Ορθοδοξία και Νεωτερικότητα, 2007, Αθήνα: Ινδικτος, σσ.435-457, Εναλλακτικές Θρησκευτικές Ταυτότητες στη Μεθόριο Μοντέρνου – Μεταμοντέρνου: Η Περίπτωση της Νέας Πνευματικότητας, στον τόμο Κριτικές Προσεγγίσεις στον Ορθόδοξο Πολιτισμό: Όψεις του Ελληνικού Παραδείγματος, 2007, Θεσσαλονίκη: Σταμούλης, σσ.223-269 και Ορθοδοξία και Νέες Θρησκείες: Η Εκκλησιαστική Αποτίμηση της Θρησκευτικής Ετερότητας, στον τόμο Πολιτισμός και Διαφορετικότητα: Εμείς και οι Άλλοι, 2008, Θεσσαλονίκη: Σταμούλης σσ.493-512). Τέλος, επιστημονικά άρθρα του υπάρχουν σε περιοδικά με κριτές (ενδεικτικά: The Greek Orthodox Church and the Economic Crisis since 2009, στο περιοδικό International Journal for the Study of the Christian Church, 2013, Routledge, Vol. 13, No. 2, 111–132) και έχει συγγράψει λήμματα σχετικά με τη θρησκεία σε εγκυκλοπαιδικά λεξικά (ενδεικτικά: Αρχαία Ελληνική Θρησκεία, στον τόμο ΕΛΛΑΔΑ –Ιστορία και Πολιτισμός, της Εγκυκλοπαίδειας ΔΟΜΗ, 2003, σσ.62-65).
Άλλες Δράσεις
Από το 1994 μέχρι σήμερα έχει τακτική συμμετοχή σε σεμινάρια, συνέδρια και επιστημονικές ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, παρουσιάζοντας επιστημονικές ανακοινώσεις και εισηγήσεις και έχει, κατά καιρούς, προσκληθεί για διαλέξεις στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Στο χώρο της Εκπαίδευσης, το ερευνητικό του εγχείρημα (διδακτορική έρευνα σε εξέλιξη) συνδέεται με την μελέτη της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα από τη σκοπιά της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, της Πολιτισμικής Θεωρίας και της Κριτικής Παιδαγωγικής.