ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Σοφία Γιοβάνογλου, Σύμβουλος Α΄ Κοινωνικών Επιστημών στο ΙΕΠ

 

Σπουδές

Η Σοφία Γιοβάνογλου είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Σχολής Εκπαιδευτικών Λειτουργών Επαγγελματικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης (Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε.) - Παιδαγωγικής Τεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης (ΠΑ.ΤΕ.Σ.). Είναι, επίσης, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης με τίτλο «Σπουδές Ισότητας»  (1995) του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ιρλανδίας (Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Δουβλίνου) και έχει εκπονήσει διδακτορική διατριβή, με θέμα: «Θεσμικά προβλήματα της κοινωνικής επανένταξης των αποφυλακιζομένων», στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2002).

Επαγγελματική Εμπειρία

Είναι εκπαιδευτικός της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κλάδου ΠΕ78 - Κοινωνικών Επιστημών (πρώην ΠΕ13 - Νομικής).

Μεταξύ των ετών 2004-2010 εργάστηκε στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (Νομική Σχολή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης - Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών): αρχικά ως αποσπασμένη Εκπαιδευτικός και στη συνέχεια ως Διδάσκουσα με βάση το Π.Δ. 407/1980 τα μαθήματα της Εγκληματολογίας και Σωφρονιστικής.

Κατά τα έτη 2015-2018 εργάστηκε, κατόπιν απόσπασής της, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΥΔΔΑΔ) ως Επιστημονική Συνεργάτις στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής (ΓΓΑΠ).

Είναι μέλος του Μητρώου Κύριου Διδακτικού Προσωπικού του Ε.Κ.Δ.Δ.Α και συμμετέχει σε προγράμματα επιμόρφωσης δημοσίων υπαλλήλων του ΙΝ.ΕΠ και του Π.ΙΝ.ΕΠ.Θ.

Από το έτος 2018-2019 υπηρετεί με απόσπαση στο ΙΕΠ ως Σύμβουλος Α’ Κοινωνικών Επιστημών.

Επιστημονικό / Ερευνητικό Ενδιαφέρον

Το επιστημονικά της ενδιαφέροντα άπτονται των πεδίων της Εγκληματολογίας και της Σωφρονιστικής, και, μεταξύ άλλων, αφορούν σε θέματα όπως η κοινωνική επανένταξη των αποφυλακιζομένων και ο εξορθολογισμός των κωλυμάτων της, η παραβατικότητα των ανηλίκων και η αντιμετώπισή της, η Αποκαταστατική Δικαιοσύνη και η εφαρμογή των διαδικασιών της (διαμεσολάβησης, οικογενειακών συνεδριών κ.ά.).

Από το 2005, δημοσιεύει άρθρα/μελέτες σε ελληνικά νομικά Περιοδικά, Τιμητικούς και Συλλογικούς Τόμους, Πρακτικά Συνεδρίων κ.ά., όπως επίσης και σε αγγλόφωνες εκδόσεις.

H διδακτορική της διατριβή, με τίτλο «Θεσμικά προβλήματα της κοινωνικής επανένταξης των αποφυλακιζομένων», εκδόθηκε το 2006 στη σειρά «Ποινική δικαιοσύνη και κοινωνική αρωγή» των εκδόσεων Σάκκουλα. Έχει επιμεληθεί τον συλλογικό τόμο «Ο Ανήλικος ως Θύμα – Ο Ανήλικος ως Δράστης και Κρατούμενος», ο οποίος έχει εκδοθεί το 2010 από τη Νομική Βιβλιοθήκη.

Επίσης, έχει επιμεληθεί έντυπα του ΥΔΔΑΔ (ΓΓΑΠ) που εκδόθηκαν από το Εθνικό Τυπογραφείο, όπως: το «Αλφαβητάρι του Κρατουμένου» (2016) στα ελληνικά, αγγλικά και αλβανικά, το βιβλίο «Τέχνη και Φυλακή», (2017), τον Πρακτικό Οδηγό πρόληψης των αυτοκτονιών για το προσωπικό των καταστημάτων κράτησης, με τίτλο «Αυτοκτονία στη Φυλακή – Πώς να την προλάβω;» (2017), καθώς και το παραμύθι «Θα συναντηθούμε στ’ όνειρο», (2018) για τα παιδιά των κρατουμένων.

Άλλες Δράσεις/ Ενδιαφέροντα

Το 2010 κυκλοφόρησε σε μετάφρασή της από τα αγγλικά το βιβλίο «Ξεπερνώντας τις απογοητεύσεις της ζωής» του Harold S. Kushner στη σειρά «Ψυχολογία-Αυτοβελτίωση» των εκδόσεων «λογείον».

Το 2016 κυκλοφόρησε η πρώτη της ποιητική συλλογή, με τίτλο «Φυτολόγιον Νυκτερινόν ή Flora Nocturna», από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης.

Υ.Π.Π.Α.

Παραλαβή και Παρακολούθηση Αναφορών στο ΙΕΠ βάσει του ν. 4990/2022 (Α΄ 210)

Επικοινωνία

Χάρτης ΙΕΠ

Social Media

Top