ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Θεοδώρα-Ντορέττα Αστέρη, Σύμβουλος Α' Ειδικής Παιδαγωγικής στο ΙΕΠ

 

Asteri TheodoraΣπουδές

Πτυχιούχος Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας (1985)και ΠΤΔΕ- ΕΚΠΑ (1996). Κάτοχος τίτλου διετούς μετεκπαίδευσης με ειδίκευση στα προβλήματα λόγου και ομιλίας (ΜΔΔΕ), κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος και Διδακτορικού  τίτλου του Τομέα Ειδικής Αγωγής & Ψυχολογίας, ΠΤΔΕ-ΕΚΠΑ με διπλωματική εργασία τη «Διεπιστημονική Θεώρηση των Μαθησιακών Δυσκολιών: Επιδράσεις στο Εκπαιδευτικό   Σύστημα» (2000) και διδακτορική διατριβή την παιδαγωγική «Αντιμετώπιση των Μαθησιακών Δυσκολιών στο ελληνικό δημοτικό σχολείο: Αξιολόγηση του θεσμού βάσει της Συστημικής Θεωρίας  και των Αρχών του Σχολείου-για-Όλους»(2006). Υπότροφος στο Διατμηματικό πρόγραμμα Ψυχολογίας & Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, ΗΠΑ (τάξη 1988).

Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΠΜΣ «Δραματική και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση, Δια βίου Μάθηση», Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, ΠΑΠΕΛ (2017-2019).

Ακούει και γράφει Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά.

Επαγγελματική Εμπειρία

Εργάζεται 30 χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση, σε τυπικό δημοτικό, σε ΣΜΕΑΕ, σε ΚΔΑΥ-ΚΕΔΔΥ και με καθήκοντα προϊσταμένης για 7 χρόνια. Έχει 16 χρόνια διδακτική εμπειρία.

Υπηρέτησε στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (2000-2003) στις ομάδες έργου για την ίδρυση των δομών ΕΑΕ και τη θεσμοθέτηση της ενταξιακής εκπαίδευσης (ν. 2817/2000).  

Από το 1998 έχει διδακτική εμπειρία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση: Μετεκπαίδευση (ΜΔΔΕ), ΠΜΣ  (Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ, ΠΑΠΕ) και σε σεμινάρια εξειδίκευσης (ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ). Από το 2000 ως σήμερα έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ενδοσχολικά επιμορφωτικά προγράμματα.

Έχει διατελέσει Διευθύντρια ΕΑΕ- ΥΠΕΘ (2016), όπου οι συνεργασίες οδήγησαν στην περαιτέρω κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ευάλωτων μαθητών και μαθητριών, στη θεσμοθέτηση του Σχολικού Συνεταιρισμού και της Συνεκπαίδευσης. Επιπλέον, εκπόνησε εννιά μελέτες ανασχεδιασμού της ΕΑΕ που έχουν υλοποιηθεί, μια μελέτη επιμόρφωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη και τέσσερεις νομοθετικές παρεμβάσεις.

Από το Μάρτιο του 2018 υπηρετεί στο ΙΕΠ με αντικείμενο την Παιδαγωγική και Διδακτική Μεθοδολογία με έμφαση στην Ειδική και Ενταξιακή Εκπαίδευση και κατέχει τη θέση του Συμβούλου Α’ στο αντικείμενο της Ειδικής Παιδαγωγικής.

Επιστημονικό / Ερευνητικό Ενδιαφέρον

Είναι συγγραφέας 4 δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά, δεκάδων άρθρων σε περιοδικά εκπαιδευτικού, συνδικαλιστικού και ακτιβιστικού ενδιαφέροντος, 4 επιμέρους κεφαλαίων σε βιβλία και έχει ανακοινώσει σε περισσότερα από 14 συνέδρια και 30 επιστημονικές ημερίδες πάντα με κριτήριο την παιδαγωγική χειραφέτηση.

Στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, υπήρξε μέλος επιστημονικών, επιμορφωτικών ομάδων εργασίας και ομάδας συγγραφής του Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών για ελαφριά νοητική υστέρηση (2003), του Οδηγού Διαφοροποίησης του Αναλυτικού Προγράμματος (2003), του Κανονισμού Λειτουργίας των ΚΔΑΥ & της Φόρμας Εξατομικευμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος (2001) και των ΕΔΕΑΥ  (2014), του υλικού επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στις αναγνωστικές δυσκολίες (2004), Σχεδίων Εργασίας για το Πολυθεματικό Βιβλίο της Ευέλικτης Ζώνης (2003), Οδηγού Διαφοροποιημένης Διδασκαλίας για μαθητές στο Φάσμα του Αυτισμού (2014), Πλαίσιο Προγράμματος Αντιμετώπισης των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών (2000), Επιμορφωτικός φάκελος για την Εξειδίκευση- Κατάρτιση εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων στις ειδικές μαθησιακές δυσκολίες στην ανάγνωση και τη γραφή (2006), Ευαισθητοποίηση, Κατάρτιση, Εξειδίκευση Εκπαιδευτικών στα Προβλήματα Λόγου και Ομιλίας (1998). Έχει εκπονήσει τέσσερα εκπαιδευτικά λογισμικά για μαθητές με σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες στην αριθμητική, για την Ειρηνική Επίλυση Συγκρούσεων στο Γυμνάσιο και για την Άρση Προκαταλήψεων στο Δημοτικό.

Άλλες Δράσεις/ Ενδιαφέροντα

Η εκπαίδευση στα δικαιώματα του ανθρώπου, το θέατρο forum και το κοινωνικό θέατρο στην πολιτειακή παιδεία, η εθελοντική δράση για την επίτευξη των στόχων του κινήματος Εκπαίδευση για Όλους της Unesco, ο διεθνιστικός συνδικαλισμός (Διεθνής των Εκπαιδευτικών).

Επικοινωνία

Μπορείτε να υποβάλετε τις παρατηρήσεις σας στην ομάδα υλοποίησης του site μέσω του email: website[at]iep.edu.gr

Top