ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Τριαντάφυλλος Μπαταργιάς, Σύμβουλος Β΄ στο ΙΕΠ

 

Σπουδές

Ο Τριαντάφυλλος Μπαταργιάς είναι πτυχιούχος και διπλωματούχος Κλασικής Κιθάρας. Πτυχιούχος Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας της Σχολής των Ανώτερων Θεωρητικών της Μουσικής. Πτυχιούχος του τμήματος Ανθρωπιστικών σπουδών του ΕΑΠ και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης με τίτλο «Ιστορία  της Φιλοσοφίας» (ΕΚΠΑ, τμήμα ΦΠΨ). Είναι Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (τμήμα ΦΠΨ).

Επαγγελματική Εμπειρία

Από το 1992 διδάσκει κλασική κιθάρα και ανώτερα θεωρητικά της μουσικής σε Ωδεία της χώρας (Ν. Σκαλκώτας, Φ. Νάκας κ.ά.).

Από το 1996 υπηρετεί στη Δημόσια Εκπαίδευση.

Οργάνωσε τη Βιβλιοθήκη του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ στην οποία και εργάστηκε επί διετίας. Από το 2011 εργάστηκε στο τμήμα της Κοινωνίας της Πληροφορίας και στη Βιβλιοθήκη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Υπήρξε Αξιολογητής του Θεσμού Αριστείας του Υπουργείου Παιδείας, Αξιολογητής του Εκπαιδευτικού Υλικού Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης για τη Μουσική, Αξιολογητής για την Θεωρία και Αρμονία της Μουσικής του πεδίου Ευρωπαϊκής Μουσικής, συγγραφέας του Οδηγού για τον Εκπαιδευτικό για το μάθημα της Κλασικής Κιθάρας στο πλαίσιο της Πράξης Νέο  Σχολείο – Νέο Πρόγραμμα Σπουδών του ΙΕΠ για τα Μουσικά Σχολεία, μέλος της ομάδας εργασίας για την «Αναμόρφωση ή/και εκπόνηση προγραμμάτων σπουδών και τυχόν συμπληρωματικού εκπαιδευτικού υλικού» για το πεδίο της Μουσικής.

Από το 2014 είναι Εισηγητής και Επιστημονικό μέλος του Γραφείου Βιβλιοθήκης, Αρχείων και Εκδόσεων του ΙΕΠ.

Από το 2017 είναι συντονιστής της έκδοσης του επιστημονικού περιοδικού του ΙΕΠ Δελτίο Εκπαιδευτικής Αρθρογραφίας, επιμελητής έκδοσης του επιστημονικού περιοδικού του ΙΕΠ Μέντορας και κατέχει τη θέση του Συμβούλου Β΄ στο αντικείμενο της Μουσικής.

Επιστημονικό / Ερευνητικό Ενδιαφέρον

Διασκεύασε και ενορχήστρωσε έργα των Ν. Σκαλκώτα, Μ. Θεοδωράκη, Μ. Χατζιδάκι, Ε. Μουτσόπουλου, τα οποία έχουν παιχτεί και ηχογραφηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Μουσείο Ακροπόλεως κ.α. Οι διασκευές του σε μουσική του Μ. Θεοδωράκη παρουσιάστηκαν για δύο χρονιές στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Ωδείου Φ. Νάκας «Μίκης Θεοδωράκης – Για τα παιδιά της καρδιάς μας», τις οποίες το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ηχογράφησε και μετέδωσε ζωντανά.

Συνεργάζεται με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο πλαίσιο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και συμμετέχει σε συναυλίες σε χώρους όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Κεντρική αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, η Φιλολογική αίθουσα «Παρνασσός», το Μουσείο Ελληνικής Τέχνης.

Συμμετέχει με εισηγήσεις του σε διεθνούς κύρους επιστημονικά συνέδρια όπως το ΧΧΙΙΙ Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας, το Ι΄ Διεθνές Πανιόνιο Συνέδριο, το 7ο Συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, κ.ά.

Το 2005 στο διεθνές μουσικό φεστιβάλ της Ουγγαρίας απέσπασε το δεύτερο βραβείο για την ερμηνεία του στην κλασική κιθάρα. Το 2013 τιμήθηκε για τη μουσική του ερμηνεία του IV Dialectical Symposium WPF – UNESCO: «Earth – XXI Citizenship – From Ignorant Earth Population to Civilly Educated Earth Civilization».

Έχει δημοσιεύσει κείμενά του με θέματα που αφορούν κυρίως τον Ελληνικό Πολιτισμό, τη Μουσική και τη Φιλοσοφία, όπως η εργασία του για τη Φιλοσοφία της Μουσικής στην αρχαία τραγωδία (εκδόσεις L’ Harmattan, Paris 2015).

Άλλες Δράσεις/ Ενδιαφέροντα

Είναι σπουδαστής Βυζαντινής Μουσικής, φοιτητής του τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του ΕΑΠ «Επιστήμες της Αγωγής» και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Επικοινωνία

Μπορείτε να υποβάλετε τις παρατηρήσεις σας στην ομάδα υλοποίησης του site μέσω του email: website[at]iep.edu.gr

Top