logotexniko vivlio v2

Η λογοτεχνία εντάσσεται ουσιαστικά και ολοκληρωμένα στο εκπαιδευτικό σύστημα, αναγνωρίζοντας τη μοναδική συμβολή της στην πνευματική και συναισθηματική ανάπτυξη των μαθητών και μαθητριών. Με τον τρόπο αυτό γίνεται πράξη ένα διαχρονικό ζητούμενο και υποστηρίζεται η συνεχής προσπάθεια εκπαιδευτικών, ακαδημαϊκών και πολιτιστικών φορέων για την ένταξη ολοκληρωμένων λογοτεχνικών έργων στη σχολική εκπαίδευση.

 

Περισσότερα

 

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, οι μαθητές και οι μαθήτριες από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ΄ Λυκείου θα έχουν τη δυνατότητα να μελετούν, παράλληλα με τα σχολικά εγχειρίδια, επιλεγμένα λογοτεχνικά έργα Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών. Στόχος είναι η ενίσχυση της φιλαναγνωσίας και η ανάπτυξη της ψυχαγωγικής ανάγνωσης, ώστε οι μαθητές/τριες να απολαμβάνουν τη λογοτεχνία ως αυτόνομη εμπειρία, να επενδύουν στην ελεύθερη εξερεύνηση διαφορετικών κειμένων και να καλλιεργούν την αγάπη τους για το διάβασμα πέρα από ζητήματα που σχετίζονται με τις πιθανές θεματικές συνδέσεις, τα υπάρχοντα ανθολόγια κειμένων ή με μια εξετασιοκεντρική θέασή της. Άλλωστε, κριτήριο για την επιλογή των προσωπικών μας αναγνωσμάτων είναι κυρίως το ενδιαφέρον και η απόλαυση που προσφέρουν τα κείμενα.

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) ανέλαβε τη διαδικασία επιλογής των λογοτεχνικών έργων, λαμβάνοντας υπόψη θεματικά, ειδολογικά και ιστορικά κριτήρια. Τα λογοτεχνικά είδη επιλέχθηκαν με βάση το ηλικιακό στάδιο, τη γνωστική ωρίμανση και τα ενδιαφέροντα των μαθητών/τριών, ενώ οι θεματικές τους καλύπτουν τα ισχύοντα και τα νέα Προγράμματα Σπουδών για τη Λογοτεχνία. Παρόλο που η ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων προβλεπόταν και στα υπάρχοντα και στα Νέα Προγράμματα Σπουδών, η απουσία διάθεσης λογοτεχνικών βιβλίων στους μαθητές και τις μαθήτριες περιόριζε την ενσωμάτωση της λογοτεχνίας στη διδακτική πράξη. Με την εισαγωγή ολοκληρωμένων λογοτεχνικών έργων, ενισχύεται η «εκφραστική και κατανοούσα» ανάγνωση, επιτρέποντας στους μαθητές και τις μαθήτριες να εξοικειωθούν με τη δομή και το ύφος των έργων, να κατανοήσουν τη σχέση μέρους και συνόλου και να αναπτύξουν ερμηνευτικές δεξιότητες. Παράλληλα, η επαφή με σημαντικά έργα ενισχύει την αισθητική παιδεία και την προσωπική έκφραση τους.

Μια καινοτόμος πτυχή αυτής της δράσης είναι και η ψηφιακή πλατφόρμα eVivlio, η οποία προσφέρει πρόσβαση σε 19 βιβλία που εντάσσονται στη δράση αυτή. Μέσω της πλατφόρμας, οι μαθητές και οι μαθήτριες μπορούν να ακούν και να αλληλεπιδρούν με τα λογοτεχνικά έργα, αξιοποιώντας σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία που ενισχύουν την εμπειρία τους.

Για την επιτυχή εφαρμογή αυτής της σημαντικής τομής, το ΙΕΠ προχωρά σε εξειδικευμένα προγράμματα επιμόρφωσης για τους Συμβούλους Εκπαίδευσης. Αρχικά, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική συνάντηση και εργαστήριο λογοτεχνίας για τους Συμβούλους Εκπαίδευσης ΠΕ70 Δασκάλων στις 1 και 2 Απριλίου 2025 και για τους Συμβούλους Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης στις 8 Απριλίου 2025. Με νέα ανακοίνωση θα προσκληθούν σε ενημερωτική συνάντηση και εργαστήριο λογοτεχνίας οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης ΠΕ60 Νηπιαγωγών και οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης ΠΕ02 Φιλολόγων. Με τη στήριξη των Συμβούλων Εκπαίδευσης, οι εκπαιδευτικοί θα αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια για να αξιοποιήσουν παιδαγωγικά τα λογοτεχνικά έργα, να καθοδηγήσουν τους μαθητές στη δημιουργική τους επεξεργασία και να ενσωματώσουν νέες μεθόδους στη διδασκαλία τους.

Η ένταξη των λογοτεχνικών έργων στο σχολείο αποτελεί μια εκπαιδευτική τομή με μακροχρόνια οφέλη. Στο πλαίσιο αυτό μια ακόμα σημαντική ενέργεια είναι η ενίσχυση των σχολικών βιβλιοθηκών, ώστε οι μαθητές/τριες να έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν ένα ευρύ φάσμα λογοτεχνικών κόσμων, ενισχύοντας τη διάσταση της διαφορετικότητας και της παγκόσμιας κατανόησης. Η φιλαναγνωσία, η κριτική σκέψη και η αγάπη για τη λογοτεχνία καλλιεργούνται μέσα από την ουσιαστική επαφή των μαθητών/τριών με τα λογοτεχνικά έργα. Με τις κατάλληλες παιδαγωγικές προσεγγίσεις και την υποστήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας, αυτή η προσέγγιση μπορεί να αποτελέσει το θεμέλιο για μια νέα εποχή στη διδασκαλία της λογοτεχνίας, εμπνέοντας τους μαθητές, τις μαθήτριες, τους γονείς και τους κηδεμόνες να γίνουν δια βίου αναγνώστες και σκεπτόμενοι πολίτες.

Επικοινωνία

Παραλαβή και Παρακολούθηση Αναφορών στο ΙΕΠ βάσει του ν. 4990/2022 (Α΄ 210)

Social Media

Χάρτης ΙΕΠ

Top