
Η ίδρυση Επιστημονικής Μονάδας Εκπαίδευσης για τον ενεργό πολίτη και την αειφορία υπηρετεί τις ανάγκες υποστήριξης του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος αειφορίας και ενεργού πολιτειότητας όπως ορίζεται στο Πρόγραμμα Σπουδών ‘Δράσεις Ενεργού Πολίτη’. Στο πλαίσιο αυτό οι δράσεις του ενεργού πολίτη αποσκοπούν στην αειφορία έτσι όπως περιγράφεται στους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και η αειφορία για την επίτευξή της προϋποθέτει την ενεργό πολιτειότητα. Η εκπαίδευση για την αειφορία και την ενεργό πολιτειότητα καλείται να συμπεριλάβει συλλογικές δράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας που κάνουν το σχολείο ελκυστικό, προάγουν την ποιότητα της ζωής και αυξάνουν το αίσθημα του ‘ανήκειν’ στο περιβάλλον και στην κοινωνία. Απώτερος στόχος αυτού του νέου οικο-κοινωνικού εκπαιδευτικού περιβάλλοντος είναι η ενσωμάτωση όλης της εκπαίδευσης στην αειφορία.
Οι δράσεις ενεργού πολίτη αποβλέπουν στην επίτευξη της πολιτικής αυτενέργειας, δηλαδή στην ικανότητα άσκησης θετικής επιρροής στο συλλογικό μέλλον, παρέχοντας στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας τη δυνατότητα να καταστούν παράγοντες αλλαγής μέσα από δράσεις που επηρεάζουν το παρόν και το μέλλον τους. Οι μαθητές και οι μαθήτριες καλούνται να στοχαστούν για τη δημιουργία οραμάτων χωρίς αποκλεισμούς, για ένα πιο βιώσιμο μέλλον και να συνεργαστούν για να αμφισβητήσουν μία υφιστάμενη κατάσταση με σκοπό να τη βελτιώσουν.
Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων η αποστολή της Επιστημονικής Μονάδας Εκπαίδευσης για τον ενεργό πολίτη και την αειφορία είναι:
- Η υποστήριξη των δράσεων ενεργού πολίτη προς την κατεύθυνση μίας ολιστικής προσέγγισης (whole school approach): ευαισθητοποίησης, διάχυσης και εμπλοκής όλης της σχολικής κοινότητας στο πλαίσιο της αειφορίας και ενεργού πολιτειότητας.
- Η αξιοποίηση των δράσεων ενεργού πολίτη στη μαθησιακή διαδικασία με απώτερο στόχο: α) την απόκτηση και ενίσχυση ικανοτήτων (γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων) και β) τον εμπλουτισμό των Προγραμμάτων Σπουδών και των Προγραμμάτων Καλλιέργειας Δεξιοτήτων.
- Η ανταλλαγή ιδεών, εμπειριών και καλών πρακτικών μέσα από την επικοινωνία και δικτύωση σχολικών μονάδων, στελεχών εκπαίδευσης, υπεύθυνων σχολικών δραστηριοτήτων, μελών παιδαγωγικών ομάδων Κ.Ε.ΠΕ.Α., επιστημονικών ιδρυμάτων (λ.χ. Πανεπιστημίων), φορέων (λ.χ. τοπικών οργανώσεων & ΜΚΟ), τοπικής αυτοδιοίκησης, κτλ.
- Η αποτίμηση και αξιοποίηση παραγόντων που διευκολύνουν και βελτιώνουν τις δράσεις ενεργού πολίτη, καθώς επίσης και εντοπισμός των ενδεχόμενων δυσκολιών για αναζήτηση τρόπων υπέρβασής τους με απώτερο στόχο τη διατύπωση προτάσεων και παρεμβάσεων για την καλύτερη υλοποίηση των δράσεων.
- Η υλοποίηση επιστημονικών συνεδρίων, σεμιναρίων, ημερίδων και εκδηλώσεων παρουσίασης καλών πρακτικών/δράσεων εκπαιδευτικών και μαθητικών ομάδων.
Προσωπικό
Ονοματεπώνυμο | Ειδικότητα | Ιδιότητα | Τηλέφωνο | |
---|---|---|---|---|
Νικόλαος Χριστοδούλου (Συντονιστής) | ΠΕ70 (Δάσκαλοι) | Σύμβουλος Β' Ι.Ε.Π. | 2131335405 | nchristodoulou[at]iep.edu.gr |