Tree thematiki evdomada

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 2018 - 2019
"Δημοκρατική Συνύπαρξη και Ανθρώπινα Δικαιώματα"

 

Democratic Coexistence

Θεματικός Άξονας : Δημοκρατική Συνύπαρξη και Ανθρώπινα Δικαιώματα

 
 

Σύμπραξη σχολείων για τη Δημοκρατία στην Εκπαίδευση

 

Το πρόγραμμα έχει υποβληθεί από την Παιδαγωγική Ομάδα ΣΥΜΠΡΑΞΗ, σε συνεργασία με Ελληνικό παράρτημα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για τη Δημοκρατική Παιδεία – EUDEC Greece, Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα.

Απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Νηπιαγωγείου, όλων των τάξεων Δημοτικού, Γυμνασίου και Α και Β όλων των τύπων Λυκείου. Το πρόγραμμα προβλέπεται να υλοποιηθεί από τους/τις  εκπαιδευτικούς του σχολείου/της τάξης.

Δεν απαιτούνται ώρες για την εφαρμογή του προγράμματος, καθώς εφαρμόζεται στο πλαίσιο του ωρολόγιου και αναλυτικού προγράμματος, στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό  τις ώρες της ευέλικτης ζώνης, με διαθεματική προσέγγιση και στη δ/βάθμια διαθεματικά στα διάφορα διδακτικά αντικείμενα και  τις προβλεπόμενες θεσμικά ώρες για συνελεύσεις μαθητών. Οι ώρες που θα διατεθούν τελικά σχετίζονται με τον προγραμματισμό του σχολείου και του κάθε εκπαιδευτικού που εμπλέκεται. 

Το πρόγραμμα, στο Γυμνάσιο μπορεί να αξιοποιηθεί στα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας (ειδικά στην Α΄ Γυμνασίου, όπου διατίθενται 3 ώρες), της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής (στη Γ΄ Γυμνασίου) και της Πολιτικής Παιδείας (στην Α΄ και Β΄ Λυκείου), οι ώρες της Ερευνητικής Εργασίας (projects). Η διαθεματική προσέγγιση, η οποία μπορεί να συμπεριλάβει και άλλα μαθήματα, όπως τη Λογοτεχνία, την Ιστορία, τα Καλλιτεχνικά, τα Θρησκευτικά, τη Φιλοσοφία (στη Β΄ Λυκείου), δύναται να εμπλουτίσει με ουσιαστικό και γόνιμο τρόπο την εμβάθυνση σε έννοιες δημοκρατικής παιδείας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ειδικότερα, έχει ως αντικείμενο τη διάχυση της φιλοσοφίας και των τεχνικών της Δημοκρατικής Εκπαίδευσης στα ελληνικά σχολεία, καθώς και την ανταλλαγή γνώσεων, πρακτικών και προβληματισμών ανάμεσα στα Δημοκρατικά Σχολεία της EUDEC και τα Σχολεία που ενδιαφέρονται για τη Δημοκρατία στην Εκπαίδευση στην Ελλάδα.

Η αφόρμηση δίνεται από ένα πραγματικό γεγονός επικαιρότητας ή από τα ίδια τα μαθητικά συμβούλια.

Ακολουθεί η εφαρμογή του προγράμματος που χωρίζεται σε τρεις φάσεις:

Α΄ Φάση: Οργανώνοντας μια δημοκρατική σχολική τάξη

Β΄ Φάση: Περαιτέρω διερεύνηση της Δημοκρατίας

Γ΄ Φάση: Αναστοχασμός και διάχυση εμπειριών και πρακτικών

           

Το πρόγραμμα να ενισχυθεί και με τα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων, για περαιτέρω εμβάθυνση στην έννοια της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων.

Η διαδικασία που ακολουθείται στη συγκεκριμένη βιωματική προσέγγιση συμβάλλει.

Το σχετικό εκπαιδευτικό υλικό θα παρουσιαστεί στο σχολείο από τον ίδιο τον εκπαιδευτικό ή από ομάδες εκπαιδευτικών που έχουν συνεργαστεί.

Εδώ περιλαμβάνεται σχετικός οδηγός για τον εκπαιδευτικό.

 

 
ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Περιφέρεια Αττικής, Δήμος Παλαιού Φαλήρου,
Διεύθυνση Αγίας Λαύρας 43
Τ.Θ.: 17563

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Στέλιος Δεσποτάκης, Αγγελική Κωνσταντίνου, Βάλια Λουτριανάκη, Χριστιάνα Μόσχου, Νάγια Μποέμη, Αλεξάνδρα Νάκου, Βιολέτα Νάτση, Χριστίνα Νομικού    

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗhand writing

Σύμπραξη Σχολείων για τη Δημοκρατία στην Εκπαίδευση

   

 

Υ.Π.Π.Α.

Παραλαβή και Παρακολούθηση Αναφορών στο ΙΕΠ βάσει του ν. 4990/2022 (Α΄ 210)

Επικοινωνία

Χάρτης ΙΕΠ

Social Media

Top