INSCHOOL - INCLUSIVE SCHOOLS

              

Υπεύθυνη προγράμματος:  Θεοδώρα Αστέρη, Σύμβουλος Α΄ του ΙΕΠ.

Ιστότοπος:  https://inclusiveschools.net/gr/

Facebook: Inclusive Schools - Inscool

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) συμμετέχει ως εταίρος στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ 2020 με τίτλο: «INCLUSIVE SCHOOLS» (Grant Agreement, number: 604449-EPP-1-2018-1-UK-EPPKA3-IPI-SOC-IN) με έναρξη 15-01-2019 και λήξη 14-01-2021 κατόπιν έγκρισης με την Πράξη του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π. (Αριθμ. πρωτ.: 470/18-01-2019 και ΑΔΑ Ω59ΥΟΞΛΔ-ΛΒ6).

Το πρόγραμμα «INCLUSIVE SCHOOLS» είναι ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS+ το οποίο εκπονείται στα πλαίσια του ΑΞΟΝΑ KA3 (Βασική Δράση 3): «Υποστήριξη μεταρρυθμίσεων πολιτικής». Το πρόγραμμα «INCLUSIVE SCHOOLS» (ή «Συμπεριληπτικά Σχολεία») έχει σκοπό να αναπτύξει και εφαρμόσει καινοτόμες στρατηγικές συμπεριληπτικής εκπαίδευσης μέσω επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και στελεχών της εκπαίδευσης προκειμένου να ανταπεξέλθουν στη διαφορετικότητα των μαθητών τους, συγκεκριμένα σε μαθητές και μαθήτριες με μαθησιακές δυσκολίες ή  αναπηρία, με πολιτισμική ή γλωσσική διαφοροποίηση, νεοεισερχόμενους/-νες και θύματα φτώχιας.  

Στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει τα σχολεία που θα συμμετάσχουν να ενσωματώσουν τις αρχές της συμπερίληψης στην εκπαιδευτική κουλτούρα τους, με τη βοήθεια συγκεκριμένων εργαλείων και πρακτικών που θα σχεδιαστούν από τις δράσεις του προγράμματος.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αναμένεται να υλοποιηθούν οι ακόλουθες δράσεις:

  • Εγχειρίδιο-Οδηγός για τα σχολεία ώστε να εκτιμηθούν  οι ανάγκες και να οργανωθούν δράσεις προκειμένου να αναπτυχθεί ί  κουλτούρα αποτελεσματικής συμπερίληψης (Educational Package).
  • Εγχειρίδιο-Οδηγός για τη διοργάνωση δράσεων συμπερίληψης, μαθησιακών δραστηριοτήτων διαφοροποίησης και εκδηλώσεων συμπεριληπτικής κουλτούρας (Inclusion Week Manual).
  • Επιμορφωτικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, πάνω σε μεθόδους συμπερίληψης (Social inclusion workshops).
  • Διοργάνωση Θεματικής Εβδομάδας για τη συμπερίληψη (Inclusive Week).
  • Πιστοποίηση της συμπερίληψης και αναγνώριση καλών πρακτικών (Inclusive Schools certification scheme).
  • Προτάσεις για τη συμπερίληψη στις ηγεσίες των Υπουργείων Παιδείας των εταίρων καθώς και στην ευρωπαϊκή επιτροπή προκειμένου να ωθήσουν τα κράτη μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να πάρουν πρωτοβουλίες συμπεριληπτικής εκπαιδευτικής πολιτικής.
  • Δίκτυο σχολείων και φορέων υποστηρικτών της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης,
  • Δημιουργία ιστοσελίδας του δικτύου και παρουσίας του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook κ.ά).

Το πρόγραμμα «Συμπεριληπτικά Σχολεία» καθοδηγείται από το Βρετανικό Συμβούλιο των Αθηνών και σε αυτό συμμετέχουν επτά (7) οργανισμοί από το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Πολωνία και την Ελλάδα. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει 24 μήνες ως το Δεκέμβριο 2020.

 

Διάρκεια: 15/01/2019-14/01/2021


 

 

Inschool film webinars page 0001

 

Η Εβδομάδα για τη Συμπερίληψη γίνεται online!

 

(α) Γιορτάστε μαζί μας  online  την Εβδομάδα για τη Συμπερίληψη  (InclusionWeek)  

(α) με  webinars  και εκπαιδευτικές προβολές σε συνεργασία με το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας ,

(β) με εκπαιδευτικές δράσεις επικοινωνίας και αλληλεγγύης μεταξύ των μαθητών και μαθητριών ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων να περιθωριοποιηθούν, ειδικότερα σε καιρό κρίσης.

Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να ενημερωθούν και να συμμετάσχουν σε εξ΄ αποστάσεως επιμορφωτική δράση με τίτλο «Εκστρατεία για την  Συμπερίληψη: Ο κινηματογράφος ως εκπαιδευτικό εργαλείο για την συμπερίληψη» μπορούν να εγγραφούν εδώ.

 Δηλώστε συμμετοχή για ένα από τα δύο διεθνή  webinars  για να μάθετε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την προβολή ταινιών για να ξεκινήσετε τη συζήτηση για τη συμπερίληψη μέσα στην τάξη:

  • Τρίτη 19 Μαΐου 2020, 18.00

Προβολή ταινίας «Hello  Salaam» για μαθητές ηλικίας 9–11 ετών και διαδραστική παρουσίαση

  • Τετάρτη 20 Μαΐου 2020, 18.00

Προβολή ταινίας «Everybody  Else  is  Taken» για μαθητές ηλικίας 12–15 ετών και διαδραστική παρουσίαση

Η γλώσσα που θα χρησιμοποιηθεί στα  webinars  είναι τα Αγγλικά.

Μετά το  webinar, οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα πρόσβασης στις ταινίες (με ελληνικούς υπότιτλους) έως και την Παρασκευή 29 Μαΐου αλλά και επιπλέον εκπαιδευτικό υλικό για να χρησιμοποιήσουν με τους μαθητές τους.

 

(β) ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

Πάρτε μέρος στη δραστηριότητά μας για τη συμπερίληψη από το σπίτι.

Αναρωτιέμαι " Όταν επιστρέψω στο σχολείο, τί μπορώ να κάνω για να αισθάνονται όλοι οι συμμαθητές και οι συμμαθήτριές μου πώς, παρ’ ότι είμαστε διαφορετικοί, είμαστε το ίδιο σημαντικοί μέσα στην τάξη; ”

Γράψτε ή ζωγραφίστε στην  ταχυδρομική μας κάρτα πώς φαντάζεστε ένα πιο συμπεριληπτικό σχολείο για όλους και στείλτε τη μας να τη δημοσιεύσουμε στη σελίδα του  Inclusive Schools  στο Facebook  (οι οδηγίες περιλαμβάνονται στην  κάρτα).

https://www.britishcouncil.gr/programmes/education/schools/inclusive-schools

http://iep.edu.gr/el/europaika-se-ekseliksi/inclusive-schools

 

18 Νοεμβρίου 2020

Διαδικτυακή συνάντηση με τίτλο: "21st CENTURY SCHOOLS - THE ROAD TO INCLUSION"

 InSchool Conference 21st Century School Intro Keynote 1

InSchool Conference 21st Century School Panel discussion 3

 

30 Οκτωβρίου 2020

Διαδικτυακή συνάντηση με τίτλο: "21st CENTURY SCHOOLS - THE ROAD TO INCLUSION"

BANNER 820X312 2

Δείτε το πρόγραμμα εδώ

 

                         ERASMUS

Επικοινωνία

Μπορείτε να υποβάλετε τις παρατηρήσεις σας στην ομάδα υλοποίησης του site μέσω του email: website[at]iep.edu.gr

Top