Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) είναι επιτελικός επιστημονικός και ερευνητικός φορέας που υποστηρίζει το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (ΥΠΑΙΘΑ) και τους εποπτευόμενους φορείς του σε θέματα που αφορούν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, τη μετάβαση από τη δευτεροβάθμια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τη μεταλυκειακή εκπαίδευση, την αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων, της μαθητικής διαρροής και της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, με στόχο τη διασφάλιση του δικαιώματος όλων των παιδιών στην εκπαίδευση. Γνωμοδοτεί ή εισηγείται κατόπιν σχετικού ερωτήματος του/της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ή αυτεπαγγέλτως, σύμφωνα με την περ. (α) της παρ. (3) του άρθρου 2 του ν. 3966/2011, όπως ισχύει.
Στο πλαίσιο τήρησης της ορθής διαδικασίας και προς αποφυγή καταστρατήγησης της ανωτέρω διάταξης, οι υπηρεσίες εκπαίδευσης, τα ιδρύματα, οι επιστημονικοί ή συνδικαλιστικοί φορείς, οι μεμονωμένοι πολίτες, όπως και κάθε ενδιαφερόμενος/η, θα πρέπει να υποβάλουν τα αιτήματα, τα έγγραφα, τις προτάσεις, τις παρατηρήσεις ή τις υποδείξεις τους στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΙΘΑ, προκειμένου αυτά να διαβιβαστούν υπηρεσιακά στο ΙΕΠ.
Αναφορικά με αιτήματα για υλοποίηση δράσεων ή/ και προγραμμάτων καθώς και αιτήματα για διεξαγωγή ερευνών σε σχολικές μονάδες μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ
 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Κοινοπραξία Ιδρυμάτων για την Ανάπτυξη και την Έρευνα στην Εκπαίδευση στην Ευρώπη - Consortium of Institutions for Development and Research in Education in Europe - CIDREE

CIDREE

 

Ο Οργανισμός CIDREE αποτελεί ανεξάρτητο δίκτυο εκπαιδευτικών φορέων με αναγνωρισμένο εθνικό ρόλο στο πεδίο της ανάπτυξης Προγραμμάτων Σπουδών ή/και της εκπαιδευτικής έρευνας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συστάθηκε το 1990 με σκοπό την ενίσχυση των σχέσεων και της κινητικότητας μεταξύ των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών συστημάτων καθώς και την παραγωγή και διάχυση υψηλού επιπέδου γνώσης, απορρέουσας από τη συνεργασία των θεσμικών οργάνων με άλλους ενδιαφερόμενους.

Αποστολή του CIDREE είναι:

  • να συμβάλει στην ενίσχυση της ποιότητας των μελών-φορέων μέσω της ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών
  • να καταστεί ένα δυναμικό και ευέλικτο δίκτυο επιρροής
  • να εκπροσωπεί τα συμφέροντα των μελών-φορέων σε άλλους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς και δίκτυα.

Η στρατηγική του CIDREE βασίζεται στη φιλοσοφία ότι η ανταλλαγή πληροφορίας και εμπειρογνωμοσύνης μεταξύ των επιστημόνων της εκπαίδευσης προσδίδει προστιθέμενη αξία στις δράσεις τους ενισχύοντας τη γνώση, την αποδοτικότητα, την αποτελεσματικότητα και την ευρωπαϊκή διάσταση της εκπαιδευτικής έρευνας και ανάπτυξης.

Η πλειονότητα των μελών του CIDREE διαδραματίζει βασικό ρόλο στη μεταρρύθμιση και ανάπτυξη των εθνικών Προγραμμάτων Σπουδών ενώ έργο τους αποτελεί γενικά η ανάπτυξη εθνικών προσόντων, προγραμμάτων και εξετάσεων, η υποστήριξη της εκπαιδευτικής πολιτικής, η παροχή οδηγιών στα σχολεία, η ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού κ.λπ. Αναπτύσσουν επίσης εθνικά προσόντα, προγράμματα αξιολόγησης και εξετάσεων. Άλλα μέλη παρακολουθούν τις εθνικές αξιολογήσεις και εξετάσεις.

Στον οργανισμό συμμετέχουν αρμόδιοι φορείς των παρακάτω χωρών: Αλβανία, Αυστρία,  Βέλγιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ελβετία Εσθονία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο (Σκωτία – Ουαλία), Ιρλανδία, Ισπανία, Κόσοβο, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Σουηδία, Φινλανδία.

Υλικό δημοσιότητας έργων ΕΣΠΑ

Δράσεις ΙΕΠ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

cache/resized/450e3225bc955daa78ff9af5380f2517.jpg
02 Απρίλιος 2024
  18ος Μαθητικός Διαγωνισμός «Παιχνίδι και Μαθηματικά» για τους μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου. O διαγωνισμός διοργανώνεται απο την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία και το περιοδικό «ο μικρός Ευκλείδης». Ημερομηνία διαγωνισμού:  05
ΧΡΗΣΙΜΑ
 «Οι Τέχνες στη Γλωσσική εκπαίδευση» Διημερίδα  26-27 Ιουνίου 2019 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο
Νέα βιβλία - σημειώσεις του ΙΕΠ για το ΕΠΑΛ Γενικής Παιδείας Eισαγωγή στις αρχές της Eπιστήμης των H/Y
@Goethe-Institut Athen/Colourbox Στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ του ΙΕΠ και του Ινστιτούτου
Πλατφόρμα για Σχεδίαση, Υποβολή, Αξιολόγηση και Αξιοποίηση Ψηφιακών Διδακτικών Σεναρίων από την
   Εναλλακτικά παρακολουθήστε την ημερίδα απο εδώ. Επιμόρφωση για την Εισαγωγή της Περιγραφικής
Το Διεθνές Πρόγραμμα PISA για την Αξιολόγηση των Μαθητών (Programme for International Student Assessment)

Υ.Π.Π.Α.

Παραλαβή και Παρακολούθηση Αναφορών στο ΙΕΠ βάσει του ν. 4990/2022 (Α΄ 210)

Επικοινωνία

Χάρτης ΙΕΠ

Social Media

Top