Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση

Εκπαιδευτικά προγράμματα/υλικό

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα και το υλικό που θα εντοπίσετε εδώ εξετάζουν τα θέματα της γενετήσιας αξιοπρέπειας μέσα από την οπτική των δικαιωμάτων, του φύλου και της σωματικής και ψυχικής υγείας.

Τίτλος προγράμματος: Ασφαλές Αγγιγμα

Φορέας: Ελίζα

Επικοινωνία: Βάνα Μαρκετάκη (210-3231704)

Ιστοσελίδα: https://eliza.org.gr

Περιγραφή:

Εκπαιδευτικό υλικό ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και εκπαίδευσης των παιδιών ηλικίας 5-9 ετών για την πρόληψη από τη σεξουαλική κακοποίηση. Στόχος είναι να βοηθήσει τα μικρά παιδιά να προστατεύουν το σώμα τους, να ξεχωρίζουν το «Ασφαλές» από το «ΟΧΙ Ασφαλές» Άγγιγμα, να μαθαίνουν να λένε «ΟΧΙ όταν αισθάνονται ότι απειλούνται, να ξέρουν πως υπάρχουν «μυστικά» που δεν τα «κρατάμε», αλλά τα αναφέρουμε σε ενήλικες που εμπιστευόμαστε. Το πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του ΕΛΙΖΑ με το NewYork Society for the Prevention of Cruelty to Children και έχει προσαρμοστεί στο Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, κατόπιν προκαταρκτικής έρευνας.

Περιλαμβάνει:

Εκπαιδευτικό υλικό για Νηπιαγωγείο – Δημοτικό (Α΄- Γ΄)

Οδηγίες για γονείς: εδώ

Οδηγίες για εκπαιδευτικούς: εδώ

Οπτικοακουστικό υλικό:

https://www.youtube.com/watch?v=B0cmqWSPNEM

Πραγματοποιείται από εξειδικευμένους εκπροσώπους του φορέα παρουσία εκπαιδευτικού σε ρόλο παρατηρητή. Παρέχεται και εξ αποστάσεως
Τίτλος προγράμματος: Digital Education for Gender Equality

Φορέας: Το Χαμόγελο του Παιδιού-CONVEY

Επικοινωνία:

Υπεύθυνος προγράμματος: Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος – τηλ: 2107609550.

Για οποιαδήποτε πληροφορία για το πρόγραμμα, επικοινωνία με τον Ψυχολόγο κ. Μπουρσινό Δημήτρη 2107609550/6983881137

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περιλαμβάνει:

Εκπαιδευτικό υλικό για B’ & Γ΄ Γυμνασίου

Πραγματοποιείται από εξειδικευμένους εκπροσώπους του φορέα

Περιγραφή:

Το Πρόγραμμα Convey απευθύνεται σε μαθητές/-ριες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα στερεότυπα των φύλων και τη σεξουαλικότητα των γυναικών στα μέσα ενημέρωσης και τον τρόπο με τον οποίο συμβάλουν στην εμφάνιση της βίας και της παρενόχλησης μέσα από ειδικό εκπαιδευτικό υλικό. Το εκπαιδευτικό υλικό αποτελείται από μια διαδραστική εφαρμογή που έχει ως στόχο την αλλαγή της συμπεριφοράς και στάσης των νέων σε σχέση με τη βία, την παρενόχληση και τα στερεότυπα των φύλων. Το διαδραστικό αυτό εργαλείο θα δώσει την ευκαιρία στους νέους/στις νέες να δημιουργήσουν μία ιστορία, επιλέγοντας υποθετικούς χαρακτήρες και διαφορετικές εκδοχές της ίδιας ιστορίας. Η ιστορία θα αποσκοπεί να μεταδώσει στους νέους/στις νέες γνώσεις και να τους/τις ευαισθητοποιήσει ως προς τα στερεότυπα των φύλων, τη βία και την παρενόχληση, και τις αρνητικές επιπτώσεις τους. Αυτή η διαδραστική εφαρμογή έχει διαμορφωθεί έπειτα από συζητήσεις με νέους και νέες που διατύπωσαν τις ιδέες και τις παρατηρήσεις τους για την ανάπτυξη του περιεχομένου της εφαρμογής. Η θεματολογία της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών είναι βιωματική και θεωρητική σε θέματα Στερεοτύπων Φύλου, Σεξουαλικοποίησης των νέων στο ψηφιακό περιβάλλον, Έμφυλης Βίας, Σεξουαλικής βίας και παρενόχλησης, Διαχείρισης ευαίσθητων θεμάτων και αποκαλύψεων συναφών εμπειριών.Τίτλος προγράμματος: Διαμορφώνοντας υγιείς σχέσεις ανάμεσα στα φύλα

Φορέας: Αγωγή Υγείας ΔΔΕ Α΄ Αθήνας

Επικοινωνία: Χιόνη Μαρία, 6973018324, 2107700690

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περιγραφή:

Το πρόγραμμα με τίτλο «Διαμορφώνοντας υγιείς σχέσεις ανάμεσα στα φύλα» είναι ένα δίωρο εργαστήριο ευαισθητοποίησης μαθητών/τριών σε ζητήματα σεξουαλικής Αγωγής. Το περιεχόμενο βασίζεται στη θεματολογία της Περιεκτικής Σεξουαλικής Αγωγής (Comprehensive Sexuality Education). Η Περιεκτική Σεξουαλική Αγωγή είναι μία προσέγγιση της Σεξουαλικής Αγωγής η οποία βασίζεται στα δικαιώματα και επικεντρώνεται στο φύλο. Έχει ως στόχο να εφοδιάσει τους εφήβους με γνώσεις, δεξιότητες, στάσεις και αξίες που θα τους ενδυναμώσουν στο να αναπτύξουν μία θετική οπτική της σεξουαλικότητάς τους καθώς αναπτύσσονται συναισθηματικά και κοινωνικά.

Περιλαμβάνει:

Εγχειρίδιο για εκπαιδευτικούς Δημοτικού-Γυμνασίου

Πραγματοποιείται από εξειδικευμένους εκπροσώπους του φορέα
Τίτλος προγράμματος: Σεξουαλική Αγωγή Ι (Β’ Γυμνασίου) & Σεξουαλική Αγωγή ΙΙ (Γ’ Γυμνασίου)

Φορέας: Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Κρήτης

Επικοινωνία: Πολυζώης Γεώργιος (Δ/ντής), 28310 27230

Ιστοσελίδα: https://sapgr.weebly.com/

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περιλαμβάνει:

Εκπαιδευτικό υλικό για Β’ - Γ´ Γυμνασίου

Εγχειρίδιο για εκπαιδευτικούς

Πραγματοποιείται από εξειδικευμένους εκπροσώπους του φορέα.

Περιγραφή:

Το πρόγραμμα της σεξουαλικής αγωγής και της αγωγής των διαπροσωπικών σχέσεων στοχεύει στη διαμόρφωση θετικών συμπεριφορών, πεποιθήσεων και αξιών σε μαθητές/-τριες Β’ και Γ’ Γυμνασίου γύρω από την ταυτότητα του φύλου, τις σχέσεις και την οικειότητα. Ειδικότερα, επιδιώκεται η γνώση και ικανότητα επιχειρηματολογίας των μαθητών/-τριών σε θέματα: ανάπτυξης, σεξουαλικής ανατομίας και φυσιολογίας, αναπαραγωγής, αντισύλληψης, κύησης, τεκνοποιίας, HIV/ AIDS, ΣΜΝ, οικογενειακών σχέσεων, ισότητας και ρόλου των φύλων, σεξουαλικής ποικιλομορφίας, σεξουαλικής απόλαυσης, σεξουαλικής κακοποίησης και έμφυλης βίας. Η θεματολογία και οι μαθησιακοί στόχοι καλύπτουν τέσσερεις διαστάσεις:

 1. Γνώσεις – πληροφόρηση
 2. Αξίες, στάσεις και κοινωνικά πρότυπα
 3. Διαπροσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες
 4. Υπευθυνότητα


Τίτλος προγράμματος: Ο κόσμος ανάποδα

Φορέας: ΚΕΘΙ, UNICEF

Επικοινωνία: (κ. Ρούλα Παπαρούνη)

Ιστοσελίδα: https://www.kethi.gr/

Περιγραφή:

Η παρούσα έκδοση με τίτλο «Ο κόσμος από την αρχή» είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) με την UNICEF. Η έκδοση έχει ως αφετηρία τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, γνωστή ως «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης». Σκοπός της είναι να θέσει προβληματισμούς αλλά και να αποτελέσει έναυσμα για συζήτηση μεταξύ των νέων σχετικά με την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, της βίας που βασίζεται στο φύλο. Στο βιβλίο, παρουσιάζονται ιστορίες κοριτσιών σε τέσσερις γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, αραβικά και φαρσί.

Περιλαμβάνει:

Εκπαιδευτικό υλικό για Γυμνάσιο – Λύκειο εδώ

Εγχειρίδιο για εκπαιδευτικούς εδώ

Πραγματοποιείται από την/τον εκπαιδευτικό της τάξης.
Τίτλος προγράμματος: O κανόνας των εσωρούχων

Φορέας: Καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης

Επικοινωνία: Έλενα Ράπτη (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Ιστοσελίδα: http://enastapente.gr

Περιλαμβάνει:

Εκπαιδευτικό υλικό για Νηπιαγωγείο – Δημοτικό (Α΄ - Γ΄)

Εκπαιδευτικό υλικό και ενδεικτικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες

Περιγραφή:

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο της καμπάνιας του Συμβουλίου της Ευρώπης «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Στόχος είναι η ενημέρωση και η ενδυνάμωση των παιδιών, ώστε να προστατεύουν τον εαυτό τους από τη σεξουαλική θυματοποίηση και βία, μαθαίνοντας και αναπαράγοντας στη συμπεριφορά τους απλούς κανόνες αυτοπροστασίας. Αυτό επιτυγχάνεται διδάσκοντας τον «Κανόνα των Εσωρούχων» που ορίζει: «Κανείς δεν μπορεί να αγγίξει ή να χαϊδέψει το παιδί σε εκείνα τα σημεία του σώματός του τα οποία κατά κανόνα καλύπτονται από τα εσώρουχά του. Και αντίστοιχα, ούτε τα παιδιά επιτρέπεται να αγγίζουν το σώμα άλλων σε αυτά τα σημεία», συμβάλλοντας μέσα από συγκεκριμένες δραστηριότητες και εργαλεία στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του 21ου αιώνα.

Παρέχεται η δυνατότητα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών με φυσική παρουσία για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και με τηλεκατάρτιση για άλλες περιοχές .Τίτλος προγράμματος: Προχωρώντας μπροστά

Φορέας: Πολύχρωμο Σχολείο

Επικοινωνία: Έλενα Σκαρπίδου

Τηλέφωνο: 6944510403

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ιατοσελίδα: https://rainbowschool.gr

Περιγραφή:

Το υλικό προάγει τον αλληλοσεβασμό, τη διασφάλιση της αξιοπρέπειας κάθε ατόμου, την ελευθερία από κάθε μορφής διάκριση, την ελευθερία σκέψης και έκφρασης, με έμφαση στην προάσπιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ μαθητριών/-τών, αλλά και μαθητριών/-τών των οποίων τα εξωτερικά χαρακτηριστικά ή/και η συμπεριφορά δεν εναρμονίζονται με τα έμφυλα στερεότυπα, με αποτέλεσμα να υφίστανται ομοφοβικό σχολικό εκφοβισμό και κοινωνικό αποκλεισμό.

Περιλαμβάνει:

Πίνακα περιεχομένων

Τριάντα εννέα (39) δραστηριότητες

Οκτώ (8) οδηγούς

Υποστηρικτικό υλικό (17 αρχεία)
Τίτλος προγράμματος: Η βία στη ζωή των εφήβων Ι: Πρόληψη και αντιμετώπιση στα Γυμνάσια «Έχω δικαίωμα να ζω χωρίς βία»

Φορέας: ΧΕΝ Θεσσαλονίκης

Επικοινωνία:

Υπεύθυνη Φορέα: Ευθαλία Παπαχρήστου

Υπεύθυνη για το πρόγραμμα: Βίκυ Σεληγκούνα, Ψυχολόγος

Τηλέφωνο: 2310 279 792 (9.00-15.00)

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περιγραφή:

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εντάσσεται σε μία από τις διαχρονικές προτεραιότητες της ΧΕΝ με στόχο την προαγωγή της ισότητας και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

Το πρόγραμμα είναι διάρκειας δυο (2) διδακτικών ωρών και έχει στόχο την πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση των μαθητών/-τριών σε θέματα ενδοσχολικής βίας.

Ειδικότερα ,επιδιώκεται α) η αποσαφήνιση των εννοιών πείραγμα, επιθετικότητα, βία, β) η απόκτηση γνώσεων σχετικά με τις μορφές βίας, τις επιπτώσεις στο θύμα, τον θύτη και τη σχολική κοινότητα και γ) η ενημέρωση για τους τρόπους διαχείρισης των περιστατικών.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Α΄, Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου.

Περιλαμβάνει:

 • Το φυλλάδιο "Μην το περνάς μόνος σου" (3 αρχεία),
 • Υποστηρικτικό υλικό σε μορφή ppt,
 • Βιωματικές ασκήσεις για Α΄ Γυμνασίου,
 • Βιωματικές ασκήσεις για Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου.

Το πρόγραμμα υλοποιείται:

 • Από εξειδικευμένους εκπροσώπους του φορέα, παρουσία εκπαιδευτικού σε ρόλο παρατηρητή,
 • Εξ αποστάσεως από τους εκπροσώπους του φορέα,
 • Από τους/τις εκπαιδευτικούς της τάξης μετά από δια ζώσης ή εξ αποστάσεως επιμόρφωση από το εξειδικευμένο προσωπικό της ΧΕΝ.Τίτλος προγράμματος: Η βία στη ζωή των εφήβων ΙΙ: Πρόληψη και αντιμετώπιση στα Λύκεια «Η Βία στην Οικογένεια»

Φορέας: ΧΕΝ Θεσσαλονίκης

Επικοινωνία:

Υπεύθυνη Φορέα: Ευθαλία Παπαχρήστου

Υπεύθυνη για το πρόγραμμα: Βίκυ Σεληγκούνα, Ψυχολόγος

Τηλέφωνο: 2310 279 792 (9.00-15.00)

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περιγραφή:

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εντάσσεται σε μία από τις διαχρονικές προτεραιότητες της ΧΕΝ με στόχο την προαγωγή της ισότητας και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

Το πρόγραμμα είναι διάρκειας τριών (3) διδακτικών ωρών και έχει στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών/-τριών ως προς το ζήτημα της έμφυλης βίας στο ενδοοικογενειακό πλαίσιο. Ειδικότερα επιδιώκεται α) η αποσαφήνιση του όρου «έμφυλη βία», των χαρακτηριστικών και των μορφών της, β) η ανάδειξη της σύνδεσης της βίας σε βάρος των γυναικών με την ανισότητα των φύλων, γ) η κατάρριψη μύθων και η αμφισβήτηση των κοινωνικών στερεοτύπων και της σεξιστικής κουλτούρας, δ) η ενημέρωση για τη διαχείριση της βίας από το θύμα, τον θύτη, τα μέλη της οικογένειας και τον κοινωνικό περίγυρο.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Α΄, Β΄ και Γ΄ Λυκείου.

Το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος περιλαμβάνει::

 • Ταινία,
 • Βιωματικές ασκήσεις,
 • Υποστηρικτικό υλικό σε μορφή ppt.

 

Το πρόγραμμα υλοποιείται:

 • Από εξειδικευμένους εκπροσώπους του φορέα, παρουσία εκπαιδευτικού σε ρόλο παρατηρητή,
 • Εξ αποστάσεως από τους εκπροσώπους του φορέα,
 • Από τους/τις εκπαιδευτικούς της τάξης μετά από δια ζώσης ή εξ αποστάσεως επιμόρφωση από το εξειδικευμένο προσωπικό της ΧΕΝ.


Υποστηρικτικό υλικό
  Ταινία: https://vimeo.com/90135836 (Ιδιωτικό βίντεο - πρόσβαση με τη χρήση κωδικού μετά από επικοινωνία)

Τίτλος προγράμματος: Δράσεις και Παρεμβάσεις Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης στο πλαίσιο Αγωγής Υγείας για την «Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία

(υπ’ αριθ. πρωτ.: Γ1γ/ΓΦ3.3,13,18Ζ ΦΑΥ4,6(2020) /Γ.Π. 47702/28-07-2020- ΑΔΑ: ΩΕΩΕ465ΦΥΟ-ΝΜΤ, έγγραφο του Υπουργείου Υγείας)

Φορέας: υπουργειο υγειας Υπουργείο Υγείας

Επικοινωνία: κ. Ευστράτιος Χατζηχαραλάμπους

Προϊστάμενος Τμήματος Ανάπτυξης, Προαγωγής Υγείας & Πρόληψης, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Υπουργείο Υγείας

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τηλέφωνο: 2132161626

Ιστοσελίδα: κλικ εδώ

Περιγραφή:

Το Υπουργείο Υγείας έχει διαμορφώσει ένα σύνολο δράσεων και παρεμβάσεων, καθώς και σχετικό εκπαιδευτικό υλικό, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του μαθητικού πληθυσμού στο πλαίσιο της αγωγής υγείας για τη Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία. Τα εν λόγω εκπαιδευτικά προγράμματα και εκπαιδευτικά υλικά, έχουν λάβει την έγκριση του Υ.ΠΑΙ.Θ./Ι.Ε.Π. για την υλοποίησή τους σε σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2020-21.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα/εκπαιδευτικά υλικά είναι διαβαθμισμένα ανά ηλικιακή κατηγορία μαθητών/-τριών και αφορούν τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

Α) «Μεγαλώνοντας αλλάζω Τι μου συμβαίνει; (για κορίτσια)» (ΣΤ ́ Δημοτικού, Α ́ Γυμνασίου ή και Β ́ Γυμνασίου)

Β) «Μεγαλώνοντας αλλάζω Τι μου συμβαίνει; (για αγόρια)» (ΣΤ ́ Δημοτικού, Α ́ Γυμνασίου ή και Β ́ Γυμνασίου)

Γ) «Οι σχέσεις στην εφηβεία» (Α ́, Β ́ Γυμνασίου ή και Γ ́ Γυμνασίου)

Δ) «Σεξουαλική Αγωγή για κορίτσια» (Β ́ Γυμνασίου ή και Γ ́ Γυμνασίου)

Ε) «Σεξουαλική Αγωγή για αγόρια» (Β ́ Γυμνασίου ή και Γ ́ Γυμνασίου)

ΣΤ) «Αντισύλληψη στην εφηβεία» (Α ́ & Β ́ Λυκείου ή και Γ ́ Γυμνασίου)

Ζ) «Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις» (Α ́ & Β ́ Λυκείου ή και Γ ́ Γυμνασίου)

Απευθύνονται:

Τα επιμέρους εκπαιδευτικά προγράμματα/ θεματικές ενότητες απευθύνονται σε μαθητές και μαθήτριες Ε’ & Στ ‘ του Δημοτικού, όλων των τάξεων του Γυμνασίου καθώς και των Α’ & Β’ τάξεων του Λυκείου.

Απευθύνονται επίσης και σε μαθητές/-ήτριες που φοιτούν σε σχολεία ειδικής αγωγής (γυμνάσια και λύκεια), ακολουθώντας την ίδια μεθοδολογία και διαδικασίες, εφόσον αυτοί/-ές έχουν αισθητηριακές διαταραχές, δηλαδή προβλήματα ακοής και όρασης, χωρίς να συνοδεύονται από άλλες αναπηρίες.

Περιλαμβάνουν:

Εκπαιδευτικό υλικό: Παρουσιάσεις (Power point) που συνοδεύονται από κατευθυντήριες συστάσεις τόσο για τους/τις επαγγελματίες υγείας, όσο και για τους/τις εκπαιδευτικούς, στον βαθμό που εμπλέκονται κατά περίπτωση.

Πραγματοποιούνται:

- Από εξειδικευμένους εκπροσώπους του Φορέα (ιατρούς και επαγγελματίες υγείας που εργάζονται σε συναφείς υπηρεσίες Νοσοκομείων του ΕΣΥ, στις Δημόσιες Δομές Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΕΣΥ/ Κέντρα Υγείας και Τ.ΟΜ.Υ., καθώς και σε υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών της χώρας), μετά από επικοινωνία των σχολικών μονάδων με τα κατά τόπους Νοσοκομεία, Μονάδες Οικογενειακού Προγραμματισμού, Κέντρα Υγείας και Τοπικές Μονάδες Υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

- Τη θεματική ενότητα γ δύναται επίσης να παρουσιάζουν εκπαιδευτικοί και κοινωνικοί επιστήμονες (π.χ. Κοινωνιολόγοι, Ψυχολόγοι κ.λ.π.).Όπως προτείνεται από το Υπουργείο Υγείας, τα ανωτέρω εκπαιδευτικά προγράμματα/θεματικές ενότητες δύναται να οργανωθούν στις σχολικές μονάδες σύμφωνα με τις ακόλουθες επιλογές:

 1. Οι θεματικές ενότητες α) και β), να παρουσιάζονται κατά κύριο λόγο σε μαθητές/-ήτριες της ΣΤ’ Δημοτικού και Α΄ Γυμνασίου, ενώ να δίδεται και η δυνατότητα παρουσίασης σε μαθητές/-ήτριες της Β΄ Γυμνασίου ως προκαταρκτικές ενότητες (εφ’ όσον δεν τους έχουν παρουσιαστεί όσο φοιτούσαν στην Α΄ τάξη). Η παρουσίαση των εν λόγω ενοτήτων να γίνεται παράλληλα και ξεχωριστά σε κορίτσια και σε αγόρια, με ανάλογο εξοπλισμό παρουσίασης, και κατά προτεραιότητα από ομόφυλο εκπαιδευτή. Για την υλοποίηση τους απαιτείται μία (1)διδακτική ώρα.
 2. Η θεματική ενότητα γ) να παρουσιάζεται αποκλειστικά σε μαθητές/-ήτριες της Α’,Β΄ και της Γ’ Γυμνασίου, εφ’ όσον έχει προηγηθεί η παρουσίαση των θεματικών ενοτήτων α) και β) (είτε στην Α΄ είτε στην Β΄ Γυμνασίου). Η παρουσίαση να γίνεται από κοινού σε κορίτσια και αγόρια, σε μία (1) διδακτική ώρα.
 3. Οι θεματικές ενότητες δ) και ε), να παρουσιάζονται σε μαθητές/-ήτριες της Β΄ Γυμνασίου ή και της Γ’ Γυμνασίου. Η παρουσίαση των εν λόγω ενοτήτων να γίνεται παράλληλα και ξεχωριστά σε κορίτσια και σε αγόρια, με ανάλογο εξοπλισμό παρουσίασης, κατά προτεραιότητα από ομόφυλο εκπαιδευτή, ενώ για την υλοποίησή τους απαιτείται μία (1) διδακτική ώρα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει προηγηθεί η παρουσίαση της θεματικής ενότητας γ).
 4. Οι θεματικές ενότητες στ) και ζ), δύναται να παρουσιάζονται σε μαθητές/-ήτριες της Α΄ και Β΄ τάξης Λυκείου, σε μία (1) διδακτική ώρα. Επίσης να δίδεται η δυνατότητα παρουσίασης της θεματικής ενότητας γ), σε μαθητές Α΄ και Β΄ Λυκείου, εισαγωγικά πριν τις ενότητες στ) και ζ). Οι ενότητες στ) και ζ) δύναται να παρουσιάζονται σε τάξεις της Γ΄ Γυμνασίου εφόσον στους αντίστοιχους μαθητές/-ήτριες έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των παρουσιάσεων γ) ,δ) & ε).

Περισσότερες πληροφορίες ως προς τις διαδικασίες υλοποίησης των ανωτέρω εκπαιδευτικών προγραμμάτων/θεματικών ενοτήτων είναι διαθέσιμες στη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας (σελ. 9-14), εδώ.


Υποστηρικτικό υλικό

Α. «Μεγαλώνοντας αλλάζω Τι μου συμβαίνει; (για κορίτσια)» (ΣΤ ́ Δημοτικού, Α ́ Γυμνασίου ή και Β ́ Γυμνασίου)

Β. «Μεγαλώνοντας αλλάζω Τι μου συμβαίνει; (για αγόρια)» (ΣΤ ́ Δημοτικού, Α ́ Γυμνασίου ή και Β ́ Γυμνασίου)

Γ. «Οι σχέσεις στην εφηβεία» (Α ́, Β ́ Γυμνασίου ή και Γ ́ Γυμνασίου)

Δ. «Σεξουαλική Αγωγή για κορίτσια» (Β ́ Γυμνασίου ή και Γ ́ Γυμνασίου)

Ε. «Σεξουαλική Αγωγή για αγόρια» (Β ́ Γυμνασίου ή και Γ ́ Γυμνασίου)

ΣΤ. «Αντισύλληψη στην εφηβεία» (Α ́ & Β ́ Λυκείου ή και Γ ́ Γυμνασίου)

Ζ. «Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις» Α ́ & Β ́ Λυκείου ή και Γ ́ Γυμνασίου)


Επικοινωνία

Μπορείτε να υποβάλετε τις παρατηρήσεις σας στην ομάδα υλοποίησης του site μέσω του email: website[at]iep.edu.gr

Top