Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση

Οδηγοί/Εγχειρίδια

Οδηγίες, Εγχειρίδια, Ενημερωτικό υλικό για τον εκπαιδευτικό και το εκπαιδευτικό προσωπικό για την πρόληψη, την παραπομπή, την προστασία του παιδιού στα θέματα της γενετήσιας αξιοπρέπειας, της ενδοοικογενειακής βίας, της ευαλωτότητας και εκμετάλλευσης.


Οδηγός για την αναγνώριση και τη διαχείριση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης από τον/την Εκπαιδευτικό

Φορέας/Συγγραφείς:

Μαρία Παναγιωτάκη, Ψυχολόγος - Κονωνιολόγος, Εκπαιδευτικός

Όλγα Θεμελή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας

Επικοινωνία:

Μαρία Παναγιωτάκη, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Όλγα Θεμελή, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περιλαμβάνει:

ΟΔΗΓΟ για Εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Περιγραφή:

Ο Οδηγός απευθύνεται σε όλους τους/τις εκπαιδευτικούς, τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ελπίζοντας ότι θα τους/τις βοηθήσει να είναι σε θέση αφενός μεν να αναγνωρίζουν τους μαθητές και τις μαθήτριές τους που είναι θύματα κακοποίησης, αφετέρου δε να διαχειρίζονται τα ζητήματα αυτά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο “Οδηγός για τη διαχείριση περιστατικών κακοποίησης/παραμέλησης από Εκπαιδευτικούς” έχει εκπονηθεί εθελοντικά από τις συγγραφείς, με καθαρή αγάπη προς το Παιδί και με σεβασμό προς τα δικαιώματά του, για να ενδυναμώσει τους/τις εκπαιδευτικούς στο έργο τους και να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας άλλης κουλτούρας στην εκπαιδευτική πραγματικότητα.


Τίτλος: Πρωτόκολλο Διερεύνησης, Διάγνωσης και Διαχείρισης Κακοποίησης και Παραμέλησης Παιδιών

Φορέας: Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας & Κοινωνικής Πρόνοιας, Κέντρο για τη Μελέτη και την Πρόληψη της Κακοποίησης & Παραμέλησης των Παιδιών

Περιγραφή του του Υλικού:

Το Πρωτόκολλο Διερεύνησης, Διάγνωσης και Διαχείρισης Περιστατικών Κακοποίησης και Παραμέλησης Παιδιών (ΚαΠα-Π) παρέχει υλοποιήσιμες κατευθυντήριες γραμμές στους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με παιδιά σχετικά με την παιδική θυματοποίηση ή ενδοοικογενειακή βία. Αφορά περιστατικά κάθε μορφής βίας σε βάρος παιδιών, όπου δράστης είναι ενήλικος, είτε μέλος της οικογένειας είτε όχι.

Τα περιεχόμενα του υλικού (105 σελίδες)περιλαμβάνουν ενότητες όπως: Νομοθετικό πλαίσιο, Τύποι κακοποίησης, Προσδιοριστές επικινδυνότητας, Ρόλοι επαγγελματιών ανά τύπο κακοποίησης, Αναφορά κακοποίησης – παραμέλησης, Νομική παρέμβαση μετά την αναφορά, Ηλεκτρονικό σύστημα καταχώρισης περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών, Γλωσσάρι και Νομολογία.

Αποτελεί ένα ολοκληρωμένο Πρωτόκολλο διαχείρισης περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών, το οποίο ενημερώνει και βοηθά τον/την εκπαιδευτικό στο να ανιχνεύσει και να διαχειριστεί τέτοιου είδους περιστατικά στο σχολικό πλαίσιο.

Γραφιστικά είναι ένα υλικό προσεγμένο με καλή δομή, ευδιάκριτα περιεχόμενα και εμφανή τη διακριτότητα των ρόλων των διαφορετικών επαγγελματιών (παιδίατρος, παιδιψυχίατρος, ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, εκπαιδευτικός).

Συνοδεύεται από Οδηγό σε χωριστό αρχείο pdf.

Στόχοι

Το Πρωτόκολλο απευθύνεται σε όλους/όλες τους/τις επαγγελματίες των τομέων υγείας, ψυχικής υγείας, πρόνοιας, παιδείας, δικαιοσύνης και δημόσιας τάξης, όπως ενδεικτικά: γιατρούς, παιδοψυχίατρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, εκπαιδευτικούς, ειδικούς παιδαγωγούς, δικηγόρους, εισαγγελείς και αστυνομικούς. Στόχος του είναι, σύμφωνα με τους συντάκτες του, να χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο για την αποτελεσματική διαχείριση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών, με ελαχιστοποίηση των τραυματικών συνεπειών για τα θύματα.

Θεματική: Κακοποίηση και Παραμέληση Παιδιών

Απευθύνεται σε: επαγγελματίες (ανάμεσα στους οποίους και σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων).

Μορφή Υλικού:

  • Πρωτόκολλο σε μορφή pdf με όλες τις πληροφορίες ενσωματωμένες (νομολογία, γλωσσάρι κ.λπ).Τίτλος: Οδηγός εφαρμογής του πρωτοκόλλου διερεύνησης, διάγνωσης και διαχείρισης κακοποίησης- παραμέλησης παιδιών για επαγγελματίες

Φορέας: Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας & Κοινωνικής Πρόνοιας, Κέντρο για τη Μελέτη και την Πρόληψη της Κακοποίησης & Παραμέλησης των Παιδιών

Περιγραφή του του Υλικού:

Ο Οδηγός αναφέρει αναλυτικότερα τους στόχους και τον τρόπο χρήσης του αντίστοιχου Πρωτοκόλλου Διερεύνησης, Διάγνωσης και Διαχείρισης Περιστατικών Κακοποίησης και Παραμέλησης Παιδιών που έχει εκπονήσει ο ίδιος Φορέας.

Τα περιεχόμενα του Οδηγού (129 σελίδες) ακολουθούν τα περιεχόμενα του Πρωτοκόλλου με ανάλυση των επί μέρους ενοτήτων. Προστίθεται στο τέλος ένα Παράρτημα με τα αναπτυξιακά στάδια του παιδιού από τη γέννηση ως την ηλικία των 5 ετών και πλούσια ελληνική και ξένη βιβλιογραφία.

Αποτελεί ένα βοηθητικό συμπληρωματικό υλικό για το Πρωτόκολλο διαχείρισης περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών, το οποίο ενημερώνει και βοηθά τον/την εκπαιδευτικό στο να ανιχνεύσει και να διαχειριστεί τέτοιου είδους περιστατικά στο σχολικό πλαίσιο.

Γραφιστικά είναι ένα υλικό προσεγμένο με καλή δομή, ευδιάκριτα περιεχόμενα και εμφανή τη διακριτότητα των ρόλων των διαφορετικών επαγγελματιών (παιδίατρος, παιδιψυχίατρος, ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, εκπαιδευτικός).

Στόχοι

Ο Οδηγός όπως και το Πρωτόκολλο απευθύνεται σε όλους/όλες τους/τις επαγγελματίες των τομέων υγείας, ψυχικής υγείας, πρόνοιας, παιδείας, δικαιοσύνης και δημόσιας τάξης, όπως ενδεικτικά: γιατρούς, παιδοψυχίατρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, εκπαιδευτικούς, ειδικούς παιδαγωγούς, δικηγόρους, εισαγγελείς και αστυνομικούς. Στόχος του είναι, σύμφωνα με τους συντάκτες του, να βοηθήσει τους/τις επαγγελματίες στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου για την αποτελεσματική διαχείριση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών, με ελαχιστοποίηση των τραυματικών συνεπειών για τα θύματα.

Θεματική: Κακοποίηση και Παραμέληση Παιδιών

Απευθύνεται σε: επαγγελματίες (ανάμεσα στους οποίους και σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων).

Μορφή Υλικού:

  • Οδηγός για το αντίστοιχο Πρωτόκολλο σε μορφή pdf.Επικοινωνία

Μπορείτε να υποβάλετε τις παρατηρήσεις σας στην ομάδα υλοποίησης του site μέσω του email: website[at]iep.edu.gr

Top