Γ΄ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Εκπαιδευτικών ΕΠΑ.Λ./Εκπαιδευτών/τριών Δ.Ι.Ε.Κ. στο πρόγραμμα επιμόρφωσης «Επιμόρφωση εκπαιδευτικών/ εκπαιδευτών σε θέματα μαθητείας»

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), απευθύνει πρόσκληση στους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς των ΕΠΑ.Λ., και στους εκπαιδευτές/τριες των Δ.Ι.Ε.Κ. να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα επιμόρφωσης σε θέματα μαθητείας της Πράξης «Επιμόρφωση εκπαιδευτικών/εκπαιδευτών σε θέματα μαθητείας» με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5008057, που πρόκειται να διεξαχθεί κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου 2019 - Φεβρουαρίου 2020.

Αντικείμενο της Πράξης/ Ωφελούμενοι/ες εκπαιδευτικοί/ εκπαιδευτές/τριες

Αντικείμενο της Πράξης αποτελεί η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών/εκπαιδευτών/τριών σε θέματα μαθητείας, με στόχο την ενίσχυση και αποτελεσματική υλοποίηση του θεσμού. Το επιμορφωτικό πρόγραμμα, υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Επιμόρφωση εκπαιδευτικών/ εκπαιδευτών σε θέματα μαθητείας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση», που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ΕΣΠΑ 2014-2020) και το Ελληνικό Δημόσιο. Στο πλαίσιο της Πράξης προβλέπεται η πραγματοποίηση προγράμματος επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών ΕΠΑ.Λ. και των εκπαιδευτών/τριών Δ.Ι.Ε.Κ., το οποίο θα πραγματοποιηθεί με βάση το μεικτό μοντέλο, δηλαδή με συνδυασμό διά ζώσης (σε όλες τις περιφέρειες της χώρας) και εξ αποστάσεως (σύγχρονη και ασύγχρονη) εκπαίδευσης, με την αξιοποίηση υφιστάμενης ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Ι.Ε.Π.. Βασική επιδίωξη της Πράξης, αποτελεί η αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης μέσω της ενίσχυσης του ανθρώπινου παράγοντα και ιδιαιτέρως, των εκπαιδευτικών των ΕΠΑ.Λ. και των εκπαιδευτών/τριών των Δ.Ι.Ε.Κ. που εμπλέκονται στην υλοποίηση της μαθητείας.

Στόχοι του επιμορφωτικού προγράμματος είναι οι επιμορφούμενοι/ες:

  • να ενημερωθούν για το περιεχόμενο του θεσμικού πλαισίου και τις διαδικασίες υλοποίησης του μεταλυκειακού έτους - τάξη μαθητείας,
  • να εξοικειωθούν με τα προγράμματα σπουδών και τη φιλοσοφία του μεταλυκειακού έτους - τάξη μαθητείας,
  • να προσεγγίσουν τις βασικές έννοιες της εκπαίδευσης ενηλίκων,
  • να έρθουν σε επαφή με τις σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση,
  • να επικαιροποιήσουν τις γνώσεις τους σε ζητήματα ασφάλειας και υγείας της εργασίας, συμβουλευτικής, επαγγελματικού προσανατολισμού και επιχειρηματικότητας.

Ωφελούμενοι/ες της Πράξης οι οποίοι/ες θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα επιμόρφωσης είναι:

α) Εκπαιδευτικοί των ΕΠΑ.Λ. που έχουν σε Α΄ ή Β΄ ανάθεση τα μαθήματα τομέων της Β΄ τάξης και τα μαθήματα ειδικοτήτων της Γ΄ τάξης, όλων των ειδικοτήτων που λειτουργούν στα ΕΠΑ.Λ. και

β) Εκπαιδευτές/τριες των Δ.Ι.Ε.Κ. στους οποίους/ στις οποίες ανατίθενται τα μαθήματα των ειδικοτήτων των Ι.Ε.Κ. και εμπλέκονται με τη μαθητεία, όπως προβλέπεται από τα αντίστοιχα προγράμματα σπουδών των Δ.Ι.Ε.Κ..

Σημειώνεται ότι, στην επιλογή των εκπαιδευτικών θα δοθεί προτεραιότητα στους/στις εκπαιδευτικούς/εκπαιδευτές/τριες των ειδικοτήτων που εμπλέκονται στην εφαρμογή του θεσμού της μαθητείας (Α΄ φάση: Μάρτιος 2017 - Νοέμβριος 2017, Β΄ φάση: Οκτώβριος 2017 - Ιούνιος 2018 και Γ΄ φάση από τον Οκτώβριο 2018 και μετά) και στους μόνιμους εκπαιδευτικούς που έχουν σε Α΄ ανάθεση τουλάχιστον δύο εργαστηριακά μαθήματα ειδικότητας στην Γ΄ τάξη.

 

  1. Περιγραφή του προγράμματος επιμόρφωσης

2α. Διάρκεια του προγράμματος

Το επιμορφωτικό πρόγραμμα για εκπαιδευτικούς/εκπαιδευτές/τριες σε θέματα μαθητείας αναπτύσσεται σε 39 ώρες εκ των οποίων οι 18 ώρες πραγματοποιούνται διά ζώσης και οι 21 ώρες πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως (σύγχρονη τηλεκπαίδευση). Η διά ζώσης επιμόρφωση πραγματοποιείται σε σχολικές μονάδες (Επιμορφωτικά κέντρα), σε κεντρικές πόλεις σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας. Ανάλογα με τον αριθμό των εκπαιδευτικών που εμπλέκονται, δημιουργείται αντίστοιχος αριθμός τμημάτων σε κάθε περιφέρεια. Όλο το επιμορφωτικό πρόγραμμα έχει διάρκεια έως 6 εβδομάδες, δηλαδή πραγματοποιούνται εξάωρες (6) ή τρίωρες (3) επιμορφωτικές συνεδρίες ανά εβδομάδα, λαμβάνοντας υπόψη τη βέλτιστη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων, τη διευκόλυνση των εμπλεκόμενων και την ελαχιστοποίηση των απαιτήσεων μετακινήσεων.

 

Περιεχόμενο του προγράμματος επιμόρφωσης

  • Θεματική Ενότητα 1 (ΘΕ1): «Θεσμικό πλαίσιο - διαδικασίες υλοποίησης «Μεταλυκειακού έτους - Τάξη Μαθητείας», 6 ώρες (Διά ζώσης)
  • Θεματική Ενότητα 2 (ΘΕ2): «Προγράμματα Σπουδών Μαθητείας», 6 ώρες (Εξ αποστάσεως)
  • Θεματική Ενότητα 3 (ΘΕ3): «Υγεία και Ασφάλεια εργασίας», 6 ώρες (Εξ αποστάσεως)
  • Θεματική Ενότητα 4 (ΘΕ4α): «Βασικές αρχές για την εκπαίδευση ενηλίκων», 3 ώρες (Διά ζώσης)
  • Θεματική Ενότητα 4 (ΘΕ4β): «Σύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση», 3 ώρες (Διά ζώσης)
  • Θεματική Ενότητα 5 (ΘΕ5): «Συμβουλευτική και Επαγγελματικός προσανατολισμός και πληροφόρηση», 6 ώρες (Διά ζώσης)
  • Θεματική Ενότητα 6 (ΘΕ6): «Επιχειρηματικότητα», 6 ώρες (Εξ αποστάσεως)
  • Θεματική Ενότητα 7 (ΘΕ7): «Καλές Πρακτικές - Συμπεράσματα», 3 ώρες (Εξ αποστάσεως)

Σύνολο 39 ώρες, 18 Διά ζώσης και 21 Εξ αποστάσεως.

 

Ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων σύμφωνα με την Πράξη 29/18-07-2019 του Δ.Σ του ΙΕΠ ορίζεται η Δευτέρα 26/08/2019 και καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερόμενων εκπαιδευτικών/εκπαιδευτών/τριών η Παρασκευή 13/09/2019 και ώρα 15:00.

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί/εκπαιδευτές/τριες μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής, ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Ι.Ε.Π. στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.iep.edu.gr/services/mitroo/login.php από τη Δευτέρα 26/08/2019 έως και την Παρασκευή 13/09/2019 και ώρα 15:00 ακολουθώντας τη σχετική διαδικασία (οδηγίες συμπλήρωσης αίτησης).

[Αναλυτική Πρόσκληση με σχετικές οδηγίες]

Επικοινωνία

Παραλαβή και Παρακολούθηση Αναφορών στο ΙΕΠ βάσει του ν. 4990/2022 (Α΄ 210)

Social Media

Χάρτης ΙΕΠ

Top