Αθήνα, 15-04-2025

Δελτίο Τύπου
Εναρκτήρια συνάντηση (1st project meeting) του Ευρωπαϊκού Έργου «BRIDGES - Teaching for Sustainability Citizenship» (No: 101195708)

Πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση του ευρωπαϊκού έργου BRIDGES – Teaching for Sustainability Citizenship

Στις 10 και 11 Απριλίου 2025 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), η εναρκτήρια συνάντηση του ευρωπαϊκού έργου BRIDGES – Teaching for Sustainability Citizenship (Αρ. Έργου: 101195708), το οποίο συντονίζει το ΙΕΠ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τους δέκα (10) εταίρους του έργου, προερχόμενοι από Κύπρο, Γερμανία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Σουηδία και Πορτογαλία, επιβεβαιώνοντας τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα και τη δυναμική του έργου.

Το BRIDGES φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια κοινότητα εκπαιδευτικών που ενσωματώνουν στην καθημερινή τους διδασκαλία ικανότητες βιώσιμης πολιτειότητας. Στόχος είναι η ενεργοποίηση των μαθητών και μαθητριών μέσα και έξω από την τάξη, με δράσεις που "χτίζουν γέφυρες" ανάμεσα στο σχολείο και τη ζωή, μετατρέποντας την τάξη σε εργαστήριο ενεργής μάθησης και συμμετοχής.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΕΠ, Επίκ. Καθηγητής Σπυρίδων Δουκάκης, τόνισε τη σημασία του έργου για την υποστήριξη των δράσεων του νέου Προγράμματος Σπουδών «Δράσεις Ενεργού Πολίτη», ανακοινώνοντας, μάλιστα, τη δημιουργία νέας Επιστημονικής Μονάδας στο Τμήμα Α του ΙΕΠ που θα εξειδικεύεται στην εκπαίδευση του ενεργού πολίτη και της αειφορίας.

Η κ. Εύη Τρούκη, Υπεύθυνη του Έργου, παρουσίασε τη φιλοσοφία και το όραμα του BRIDGES, δίνοντας έμφαση στη σύνδεσή του με το επίσης ευρωπαϊκό έργο SYNAPSES, που υλοποιείται από το ΙΕΠ και εστιάζει στη δημιουργία δικτύων και κοινοτήτων εκπαιδευτικών για την εκπαίδευση στην αειφορία.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης συνάντησης, οι εταίροι επικεντρώθηκαν σε ζητήματα μεθοδολογίας για τις εκπαιδευτικές παρεμβάσεις που πρόκειται να ξεκινήσουν το επόμενο σχολικό έτος, με έμφαση στη συνολική προσέγγιση του σχολείου.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν:

Ο Καθηγητής Franz Bogner (University of Bayreuth), ο οποίος έθεσε τα θεωρητικά θεμέλια του έργου,

Η Δρ. Αραβέλλα Ζαχαρίου, Διευθύντρια της Μονάδας Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη (Υπουργείο Παιδείας Κύπρου), η οποία παρουσίασε καινοτόμες πολιτικές προτάσεις για την εκπαίδευση στην αειφορία,

Η Καθηγήτρια Margaret Farren (Dublin City University), που εστίασε στην επιλογή και τεκμηρίωση καλών πρακτικών,

Η Rosa Doran, ιδρύτρια του οργανισμού NUCLIO, η οποία ανέπτυξε πτυχές της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.

Στο επόμενο διάστημα, η ομάδα του ΙΕΠ – Ν. Χριστοδούλου, Ειρ. Γεωργάκη, Π. Χαραλαμπίδου, Θ. Τσιάβος και Β. Χρύση – σε συνεργασία με την Ελληνογερμανική Αγωγή (εταίρος του έργου), θα διοργανώσουν τουλάχιστον δύο ενημερωτικές συναντήσεις, απευθυνόμενες σε εκπαιδευτικούς και στελέχη εκπαίδευσης.

Συνεχίζουμε με τη βεβαιότητα ότι η εκπαίδευση για τη βιώσιμη πολιτειότητα είναι το θεμέλιο για ένα καλύτερο αύριο.

Δελτίο τύπου


 

Επικοινωνία

Παραλαβή και Παρακολούθηση Αναφορών στο ΙΕΠ βάσει του ν. 4990/2022 (Α΄ 210)

Social Media

Χάρτης ΙΕΠ

Top