top page banner

 

 

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) συμμετέχει ως εταίρος στο Έργο με τίτλο «Teacher Academy for Maker Education» (TA Maker Education)» (Agreement nº GAP-101194869 TA Maker Education), στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+. Πρόκειται για Έργο διάρκειας 36 μηνών το οποίο έχει ως Συντονιστή το Tallinn University και υλοποιείται σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες.

 Αντικείμενο του έργου είναι η προώθηση της μάθησης μέσω της δημιουργίας στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα με σκοπό την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της κριτικής σκέψης, της ομαδικής εργασίας και των ικανοτήτων επίλυσης προβλημάτων στον μαθητικό πληθυσμό – δεξιότητες που θεωρούνται απαραίτητες στους χώρους εργασίας του 21ου αιώνα.

Σκοπός του έργου είναι να προετοιμάσει τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών που συμμετέχουν για την ενσωμάτωση της μάθησης μέσω της δημιουργίας στο πρόγραμμα σπουδών. Για αυτό τους επόμενους μήνες, η ομάδα του έργου TAME θα συν-σχεδιάσει ένα ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δεξιοτήτων παράλληλα με τρία αρθρωτά εκπαιδευτικά εργαλεία στους χώρους των ηλεκτρονικών, της ρομποτικής και της ψηφιακής κατασκευής.

Στο πλαίσιο του εν λόγω έργου θα εμπλακούν σχολεία με σκοπό τον πειραματισμό των εκπαιδευτικών με έργα μάθησης μέσω της δημιουργίας σε πραγματικές σχολικές συνθήκες και τη διάδοση της μεθόδου στα σχολεία.


Ανακοινώσεις

Αθήνα, 14/07/2025

Δελτίο Τύπου

Ξεκίνησε το Ευρωπαϊκό Έργο Teacher Academy Maker Education (ΤΑΜΕ), με τη συμμετοχή του ΙΕΠ
Το μέλλον της εκπαίδευσης «φτιάχνεται» στα σχολεία μας

Στο Tallinn University της Εσθονίας, πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση του ευρωπαϊκού έργου Teacher Academy Maker Education (TAME), το οποίο φιλοδοξεί να γεφυρώσει το υφιστάμενο κενό στη δημιουργική, βιωματική και καινοτόμο εκπαίδευση στα σχολεία της Ευρώπης. Το έργο εισάγει μεθοδολογίες που προάγουν τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία, την επίλυση προβλημάτων και τον ψηφιακό εγγραμματισμό που αποτελούν βασικές δεξιότητες για τους πολίτες του 21ου αιώνα.

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) συμμετέχει ως επίσημος εταίρος στο έργο εκπροσωπώντας την Ελλάδα και έχει αναλάβει τον κρίσιμο ρόλο της διαμόρφωσης πολιτικών και εργαλείων, με στόχο να υποστηρίξει τους/τις εκπαιδευτικούς στην ενσωμάτωση της καινοτομίας στην τάξη, αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής όπως η ρομποτική, η ηλεκτρονική και η ψηφιακή κατασκευή.

Κατά την τριετή διάρκεια του έργου (01.04.2025 – 31.03.2028), προβλέπεται να αναπτυχθούν:

• Ένα πλήρες Πλαίσιο Δεξιοτήτων για τη Maker Education, προσαρμοσμένο στις ανάγκες των σχολείων.
• Τρία αρθρωτά εργαλεία επιμόρφωσης για εκπαιδευτικούς στους τομείς της ηλεκτρονικής, ρομποτικής και ψηφιακής κατασκευής.
• Πιλοτική εφαρμογή σε σχολεία πέντε ευρωπαϊκών χωρών, με ενεργή συμμετοχή μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών.

Η συμμετοχή σχολικών μονάδων στην πειραματική φάση του έργου είναι καθοριστική για τη βιωσιμότητα και την παιδαγωγική εδραίωση των αποτελεσμάτων, καθώς και για την ουσιαστική σύνδεσή τους με τις νέες προτεραιότητες του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.

Η Maker Education είναι μια παιδαγωγική φιλοσοφία που:

> Ενεργοποιεί τη φαντασία των μαθητών/τριών,
> Συνδυάζει νου και χέρια σε ένα ενιαίο μαθησιακό εγχείρημα,
> Ενισχύει τη συμμετοχή και την ένταξη όλων ανεξαρτήτως μαθησιακού προφίλ.

Απευθύνεται στους/στις εκπαιδευτικούς όλων των γνωστικών αντικειμένων και έχει στόχο την ενδυνάμωσή τους ώστε να λειτουργούν ως επιμελητές/τριες της μάθησης, σχεδιάζοντας μαθήματα ως εμπειρίες και μαθησιακά γεγονότα, και όχι απλώς ως μετάδοση γνώσεων.

Το έργο συντονίζεται από το Tallinn University και υλοποιείται με τη συνεργασία θεσμικών και πανεπιστημιακών φορέων από την Εσθονία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία.

Το ΙΕΠ εξασφαλίζει τη διασύνδεση των αποτελεσμάτων του έργου με τις τρέχουσες μεταρρυθμίσεις του ελληνικού σχολείου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην προώθηση ενός περιβάλλοντος μάθησης που ενθαρρύνει τη δημιουργία, την έρευνα και την καινοτομία.

Δελτίο τύπου                                                       

 

 Photo 1

 

 Photo 2

 

 TAME social banner

 

 

 

 

Επικοινωνία

Παραλαβή και Παρακολούθηση Αναφορών στο ΙΕΠ βάσει του ν. 4990/2022 (Α΄ 210)

Social Media

Χάρτης ΙΕΠ

Top