Έρευνα για την Ε.ΒΙ.Ε
Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.), σε συνεργασία με το ΙΕΠ, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) «Διόφαντος», πανεπιστημιακούς και κρατικούς φορείς, εθελοντικές οργανώσεις, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ερευνητικά κέντρα, καθώς και οποιονδήποτε άλλο τρίτο φορέα κρίνεται αναγκαίο, οργανώνει, σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις και προγράμματα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού» (Άρθρο 5 του ν. 5029/23).
Το ΙΕΠ εκ μέρους του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., διεξάγει έρευνα, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος» και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, για την αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης των περιστατικών Ε.ΒΙ.Ε. (Υ.Α. υπ. αρ. 41207/ΓΔ4/22-04-2024). Η έρευνα ασχολείται, επίσης, με τη διερεύνηση των παραγόντων που συμβάλλουν στην ψυχική υγεία των μαθητών/-τριών και του αισθήματος ικανοποίησης στο σχολικό περιβάλλον ως απαραίτητα στοιχεία, για να σχεδιαστούν δράσεις βελτίωσης του σχολικού κλίματος και ανάπτυξης της ψυχικής ανθεκτικότητας όλων των μελών της σχολικής κοινότητας. Τα πορίσματα της έρευνας θα αξιοποιηθούν για τον σχεδιασμό νέων κατάλληλα στοχευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, για την υιοθέτηση καλών πρακτικών και για την επιμόρφωση και ενδυνάμωση εκπαιδευτικών και γονέων/κηδεμόνων, ενισχύοντας τις υπάρχουσες παρεμβάσεις πρόληψης και αντιμετώπισης της Ε.ΒΙ.Ε. σε εθνικό επίπεδο.
Η έρευνα διεξάγεται μέσω της υπηρεσίας διαδικτυακών ερευνών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (Π.Σ.Δ.) https://yourview.sch.gr/ με χρήση κλειδάριθμου ανωνυμοποίησης, τόσο ως προς τα φυσικά πρόσωπα όσο και ως προς τα σχολεία, και απευθύνεται σε μέλη της σχολικής κοινότητας, δηλαδή: α) μαθητές/τριες της Ε΄ και της Στ΄ τάξης του Δημοτικού, όλων των τάξεων του Γυμνασίου και της Α΄ τάξης του Λυκείου, β) εκπαιδευτικούς και γ) γονείς ή έχοντες/ουσες την επιμέλεια των συμμετεχόντων/ουσών μαθητών/τριών των σχολικών μονάδων που ανήκουν στο αντιπροσωπευτικό δείγμα σχολείων που επισυνάπτεται (4 αρχεία). Οι σχολικές μονάδες επιλέχθηκαν με αναλογική στρωματοποιημένη δειγματοληψία, ώστε να γίνει συλλογή αντιπροσωπευτικών δεδομένων για το σύνολο της χώρας.
Απώτερος στόχος, σε συνέργεια με το σύνολο των δράσεων και των προγραμμάτων που προβλέπονται στον νόμο 5029/23 «Ζούμε Αρμονικά Μαζί - Σπάμε τη Σιωπή», είναι η προώθηση ασφαλών και υποστηρικτικών σχολικών μονάδων για όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας και η προαγωγή της ευημερίας τους, με συνολικό θετικό αντίκτυπο στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.