Ανακοινώσεις

20/06/2023

Σύμφωνα με την εγκύκλιο υπ. αρ. 66694/Δ7-14/06/2023 του ΥΠΑΙΘ, το ΙΕΠ προχωρά στη διενέργεια πρόσκλησης για υποβολή εκπαιδευτικού υλικού από Φορείς για την υποστήριξη της εφαρμογής των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων» για το σχολικό έτος 2022-2023 σύμφωνα με την υπ. αρ. 94236/ΓΔ4/29-7-2021 (ΦΕΚ3567/4-8-2021) εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ.
Στο πλαίσιο αυτό το ΙΕΠ προσκαλεί ενδιαφερόμενους Φορείς, Οργανισμούς, Ακαδημαϊκά, Ερευνητικά και Επιστημονικά Ιδρύματα που σχετίζονται με το πεδίο της εκπαίδευσης, ενδεικτικά αναφέρονται,


• Πανεπιστημιακά Ιδρύματα,
• Υπουργεία και οι εποπτευόμενοι φορείς τους, που αναπτύσσουν και υλοποιούν εκπαιδευτικά προγράμματα, υπηρεσίες προς τον πολίτη (π.χ. Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστική Υπηρεσία, κ.ά.),
• Ινστιτούτα και ερευνητικά κέντρα (π.χ. Ινστιτούτο Παστέρ, Δημόκριτος, Γενική Γραμματεία Προστασίας του Πολίτη, Αστεροσκοπείο, ΙΓΜΕ),
• ΚΕ.ΠΕ.Α. ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ., ΠΕΚΕΣ, (υποβολή ΜΟΝΟ μέσω των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης)
• Κυβερνητικοί ή μη κυβερνητικοί φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εκπαίδευσης,
• Φορείς περιφερειακής ή τοπικής αυτοδιοίκησης,
• Οργανισμοί διεθνείς, κρατικοί και μη κρατικοί, που υλοποιούν εκπαιδευτικό έργο,
• Επιστημονικές ενώσεις και σύλλογοι, κοινωφελή ιδρύματα, μουσεία, αθλητικές ομοσπονδίες, νοσοκομεία και τα ερευνητικά τους κέντρα που δραστηριοποιούνται στην πρωτοβάθμια και προληπτική υγεία,
• Φορείς που έχουν συνάψει μνημόνιο συνεργασίας μέσω του Υ.ΠΑΙ.Θ. ή του Ι.Ε.Π.,

να υποβάλουν εκπαιδευτικό υλικό, για την υποστήριξη της εφαρμογής των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις Θεματικές Ενότητες και στους Κύκλους Δεξιοτήτων σύμφωνα με την υπ. αρ. 94236/ΓΔ4/29-7-2021 (ΦΕΚ3567/4-8-2021), συνοδευόμενα από τις κατάλληλες μεθοδολογικές οδηγίες.


Προθεσμία υποβολής: Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023 στις 12:00
Πληροφορίες σχετικά με τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων http://iep.edu.gr/el/skill_labs
Πλατφόρμα υποβολής: https://www.iep.edu.gr/services/eduprogrammes/

Σχετικά αρχεία

ΟΔΗΓΟΣ
Εγχειρίδιο Σύνδεσης & Υποβολής Αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ι.Ε.Π.
ΕΝΤΥΠΑ
ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ

19/06/2023

Το ΙΕΠ προσκαλεί ενδιαφερόμενους Φορείς παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού να υποβάλουν δοκιμασμένα προγράμματα και εκπαιδευτικό υλικό για την υποστήριξη των "Εργαστηρίων Δεξιοτήτων" κατά το σχολικό έτος 2022-2023. Το υλικό θα πρέπει να εντάσσεται στους θεματικούς κύκλους και να ανταποκρίνεται στη στοχοθεσία των εργαστηριακών κύκλων δεξιοτήτων των Ε.Δ..

Όσα προγράμματα και υλικό είναι ήδη αναρτημένα στην ψηφιακή πλατφόρμα ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 21+ δεν χρειάζεται να υποβληθούν ξανά. Για την τροποποίηση ή επικαιροποίηση των προγραμμάτων αυτών, email επικοινωνίας: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

01/03/2023

Σας ενημερώνουμε ότι ξεκινάει η 7η Επιμορφωτική Περίοδος του προγράμματος «Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στις δεξιότητες μέσω εργαστηρίων» (MIS 5092064) που υλοποιείται μέσω του «ΟΠΣ επιμόρφωσης» του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα και απευθύνεται σε εν ενεργεία μόνιμους και αναπληρωτές/τριες εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Υποβολή αιτήσεων
από την Τρίτη 28-02-2023 ώρα 13:00 έως και
την Πέμπτη 16-03-2023 ώρα 13:00.

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ


Η διαδικασία υποβολής αίτησης αποτελείται από τρία στάδια:

α) Είσοδος ή εγγραφή στο μητρώο του ΙΕΠ, https://www.iep.edu.gr/services/mitroo/login.php
β) Επικαιροποίηση ή συμπλήρωση προσωπικών στοιχείων (Μενού Portfolio → Καρτέλα «Προσωπικά Στοιχεία»)
γ) Από το μενού Αιτήσεις επιλέγουμε την αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα επιμόρφωσης → Συμπλήρωση απογραφικού δελτίου εισόδου (το οποίο βρίσκεται μαζί με στην αίτηση) → Υποβολή αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα επιμόρφωσης.
δ) η επιβεβαίωση της επιτυχούς υποβολής της αίτησης πραγματοποιείται μέσω της καρτέλας Ιστορικό Αιτήσεων/Ενστάσεων όπου αναγράφεται ο τίτλος της επιμόρφωσης με την ένδειξη οριστική.
Προσοχή: Παράλειψη ενός σταδίου σημαίνει μη συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Έναρξη 7ης Επιμορφωτικής Περιόδου: από τη Δευτέρα 20/03/23 και ώρα 13:00 (δεν θα υπάρξει άλλη ανακοίνωση ή ειδοποίηση. Όσοι θα έχουν εγγραφεί θα μπορούν να συνδεθούν ΜΟΝΟ με τους κωδικούς του TAXIS στη διεύθυνση https://elearning.iep.edu.gr/study/enrol/index.php?id=510 για να ξεκινήσουν το πρόγραμμα).

Διάρκεια της 7ης Επιμορφωτικής Περιόδου:
20/03/23 έως 29/05/23

Οι βεβαιώσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση της 6ης επιμορφωτικής περιόδου του προγράμματος θα είναι διαθέσιμες στο μητρώο του ΙΕΠ από την Πέμπτη, 01/06/23.


Σχετικό αρχείο

Πρόσκληση

13/02/2023

 • Όσοι εκπαιδευτικοί είναι ήδη εγγεγραμμένοι από τις προηγούμενες επιμορφωτικές περιόδους και παρακολουθούν το πρόγραμμα, αλλά δεν το έχουν ολοκληρώσει, δύνανται να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα έως 16-02-2023 και να λάβουν τη βεβαίωση από Δευτέρα 20-02-2023 έως και Πέμπτη 23/02/2023
 • Όσοι δεν ολοκληρώσουν την παρακολούθηση του προγράμματος έως 16-02-2023 θα διαγραφούν από τον κατάλογο των συμμετεχόντων.
 • Θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν νέα αίτηση συμμετοχής για την 7η και τελευταία επιμορφωτική περίοδο.

22/11/2022

Σας ενημερώνουμε ότι ξεκινάει η 6η Επιμορφωτική Περίοδος του προγράμματος «Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στις δεξιότητες μέσω εργαστηρίων» (MIS 5092064) που υλοποιείται μέσω του «ΟΠΣ επιμόρφωσης» του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα και απευθύνεται σε εν ενεργεία μόνιμους και αναπληρωτές/τριες εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Υποβολή αιτήσεων
από την Δευτέρα 21-11-2022 ώρα 13:00  έως και την Τρίτη 06-12-2022 ώρα 13:00

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

Η διαδικασία υποβολής αίτησης αποτελείται από τρία στάδια:
α) Εγγραφή και είσοδο στο μητρώο του ΙΕΠ, https://www.iep.edu.gr/services/mitroo/login.php
β) Συμπλήρωση προσωπικών στοιχείων (Μενού Portfolio → Καρτέλα «Προσωπικά Στοιχεία»)
γ) Από το μενού Αιτήσεις επιλέγουμε την αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα επιμόρφωσης  Συμπλήρωση απογραφικού δελτίου εισόδου (το οποίο βρίσκεται μαζί με την αίτηση)  Υποβολή αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα επιμόρφωσης.
Προσοχή: Παράλειψη ενός σταδίου σημαίνει μη συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Έναρξη 6ης Επιμορφωτικής Περιόδου: από το Σάββατο 10-12-2022 και ώρα 13:00 (δεν θα υπάρξει άλλη ανακοίνωση ή ειδοποίηση. Όσοι θα έχουν εγγραφεί θα μπορούν να συνδεθούν ΜΟΝΟ με τους κωδικούς του TAXIS στη διεύθυνση https://elearning.iep.edu.gr/study/enrol/index.php?id=510 για να ξεκινήσουν το πρόγραμμα).

Διάρκεια της 6ης Επιμορφωτικής Περιόδου:
από 10/12/22 έως 30/01/23 ώρα 13:00

Οι βεβαιώσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση της 6ης επιμορφωτικής περιόδου του προγράμματος θα είναι διαθέσιμες στο μητρώο του ΙΕΠ από την Τρίτη, 07/02/23.

 Σχετικά αρχεία

Πρόσκληση

Πλήρης Ανακοίνωση

 

25/07/2022

Αποτελέσματα της αποτίμησης της πρώτης εφαρμογής των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

Η Επιστημονική Μονάδα ΙΕΠ "Εργαστηρίων Δεξιοτήτων" ανακοινώνει τα αποτελέσματα της αποτίμησης της πρώτης εφαρμογής των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων (Ν.4692/2020 και ΥΑ ΦΕΚ 3567/2021). Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω της ηλεκτρονικής συμπλήρωσης ερωτηματολογίου το οποίο διακινήθηκε μέσω των υποδομών Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και διενεργήθηκε στο χρονικό διάστημα 15- 30 Ιουνίου 2022 με τη συμμετοχή 11039 σχολείων (5156 νηπιαγωγείων, 4166 δημοτικών, και 1717 γυμνασίων).

Tα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η σχολική κοινότητα, εκπαιδευτικοί και μαθητές υποδέχτηκε θετικά την εφαρμογή των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και στο σύνολό της (προστιθέμενη αξία) και στα επιμέρους ζητήματα (εύρος θεματικών, μεθοδολογία, portfolio, επιμόρφωση, διάχυση στη σχολική κοινότητα).

Σχετικά με την αποτίμηση του περιεχομένου και της εκπαιδευτικής μεθοδολογίας των Εργαστήριων Δεξιοτήτων, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εκπαιδευτικοί αξιολόγησαν θετικά το εύρος των θεματικών ενοτήτων και τη δυνατότητά τους να καλλιεργήσουν τις στοχευόμενες δεξιότητες και ότι οι υπάρχουσες θεματικές ενότητες καλύπτουν όλα τα θέματα που συνεισφέρουν στην καλλιέργεια δεξιοτήτων, με το σημαντικότερο εργαλείο που συμβάλλει στην διαφοροποίηση της παιδαγωγικής/διδακτικής μεθοδολογίας να επιλέγεται η ομαδοσυνεργατική μέθοδος και ο εργαστηριακός χαρακτήρας, με τις κατασκευές, τις παρουσιάσεις, τα παιχνίδια και τα θεατρικά δρώμενα.

Ιδιαίτερα σημαντική στην αποτίμηση της αποτελεσματικότητας της εφαρμογής των Ε.Δ. αποτελεί η ανταπόκριση των μαθητών στο περιεχόμενο και στη νέα μεθοδολογία καθώς και η αντιλαμβανόμενη συνεισφορά των Ε.Δ. α) στην ολιστική και πολύπλευρη ανάπτυξη των μαθητών, β) στην ενίσχυση των γνώσεων, των στάσεων, των αξιών και των δεξιοτήτων γ) στη βελτίωση της συμμετοχής των μαθητών/-τριών στη μαθησιακή διαδικασία. Οι εκπαιδευτικοί θεώρησαν ότι η σημαντικότερη συνεισφορά των Ε.Δ είναι ότι οι μαθητές/τριες ενεργοποιήθηκαν περισσότερο στην ομάδα τους και αφιέρωσαν προσωπικό χρόνο στη διερεύνηση, την προετοιμασία και τις κατασκευές που είχαν αποφασίσει στα εργαστήρια δεξιοτήτων

Όσον αφορά τη διδακτική αντιμετώπιση οι εκπαιδευτικοί αναγνωρίζουν τη σημασία και τη συμβολή του επιμορφωτικού προγράμματος που εκπονήθηκε από το ΙΕΠ, αλλά η υλοποίηση στη διδακτική πράξη χαρακτηρίζεται από ένα μέτριο έως μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Τα σημαντικότερα προβλήματα για την υλοποίησή τους τα εντοπίζουν κυρίως στη διάρκεια του χρόνου που χρειάζεται σε κάθε τάξη η εφαρμογή των Εργαστηρίων και τον εξοπλισμό και την υλικοτεχνική υποδομή των σχολικών μονάδων.

Γενικά, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι εκπαιδευτικοί, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν στην εφαρμογή των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, αποτίμησαν θετικά την προστιθέμενη αξία και τη συνολική συνεισφορά τους στο εκπαιδευτικό έργο. Σε μεγάλο βαθμό συμφωνούν στην άποψη ότι τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων αποτέλεσαν βασική παράμετρο της λειτουργίας του σχολείου κυρίως με τη θετική ανταπόκριση των μαθητών/τριών στο περιεχόμενο και στη νέα μεθοδολογία των Ε.Δ. για την ενίσχυση της καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης, σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

01/07/2022

Σύμφωνα με την υπ. αρ. 36/30-06-2022 Πράξη του ΔΣ, το ΙΕΠ προχωρά στην επέκταση της δυνατότητα για υποβολή εκπαιδευτικού υλικού από Φορείς στην «Πλατφόρμα 21+: Εργαστήρια Δεξιοτήτων» σύμφωνα με τις προδιαγραφές της πρόσκλησης της με αρ. 21/19-04-2022 Πράξης του ΔΣ του ΙΕΠ, για την υποστήριξη της εφαρμογής των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων» για το σχολικό έτος 2022-2023, στην αποκλειστική προθεσμία από την Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022 έως την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022.

Στο πλαίσιο αυτό το ΙΕΠ προσκαλεί ενδιαφερόμενους Φορείς, Οργανισμούς, Ακαδημαϊκά, Ερευνητικά και Επιστημονικά Ιδρύματα που σχετίζονται με το πεδίο της εκπαίδευσης, ενδεικτικά αναφέρονται,

 • Πανεπιστημιακά Ιδρύματα,
 • Υπουργεία και οι εποπτευόμενοι φορείς τους, που αναπτύσσουν και υλοποιούν εκπαιδευτικά προγράμματα, υπηρεσίες προς τον πολίτη (π.χ. Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστική Υπηρεσία, κ.ά.),
 • Ινστιτούτα και ερευνητικά κέντρα (π.χ. Ινστιτούτο Παστέρ, Δημόκριτος, Γενική Γραμματεία Προστασίας του Πολίτη, Αστεροσκοπείο, ΙΓΜΕ),
 • ΚΕ.ΠΕ.Α. ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ., ΠΕΚΕΣ, (υποβολή ΜΟΝΟ μέσω των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης)
 • Κυβερνητικοί ή μη κυβερνητικοί φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εκπαίδευσης,
 • Φορείς περιφερειακής ή τοπικής αυτοδιοίκησης,
 • Οργανισμοί διεθνείς, κρατικοί και μη κρατικοί, που υλοποιούν εκπαιδευτικό έργο,
 • Επιστημονικές ενώσεις και σύλλογοι, κοινωφελή ιδρύματα, μουσεία, αθλητικές ομοσπονδίες, νοσοκομεία και τα ερευνητικά τους κέντρα που δραστηριοποιούνται στην πρωτοβάθμια και προληπτική υγεία,
 • Φορείς που έχουν συνάψει μνημόνιο συνεργασίας μέσω του Υ.ΠΑΙ.Θ. ή του Ι.Ε.Π.,

να υποβάλουν εκπαιδευτικό υλικό, για την υποστήριξη της εφαρμογής των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις Θεματικές Ενότητες και στους Κύκλους Δεξιοτήτων σύμφωνα με την υπ. αρ. 94236/ΓΔ4/29-7-2021 (ΦΕΚ3567/4-8-2021), συνοδευόμενα από τις κατάλληλες μεθοδολογικές οδηγίες.


23/5/2022

Σας ενημερώνουμε ότι ξεκινάει η 5η Επιμορφωτική Περίοδος του προγράμματος "Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στις δεξιότητες μέσω εργαστηρίων" (MIS 5092064) που υλοποιείται μέσω του ΟΠΣ επιμόρφωσης» του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα και απευθύνεται σε εν ενεργεία μόνιμους και αναπληρωτές/τριες εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

 • Υποβολή αιτήσεων από την Δευτέρα 23-05-2022 ώρα 13:00 έως και την Τρίτη 14-06-2022 ώρα 13:00

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

Η διαδικασία υποβολής αίτησης αποτελείται από τρία στάδια:

α) Εγγραφή και είσοδο στο μητρώο του ΙΕΠ, https://www.iep.edu.gr/services/mitroo/login.php
β) Συμπλήρωση προσωπικών στοιχείων (Μενού Portfolio ➔ Καρτέλα «Προσωπικά Στοιχεία»)
γ) Από το μενού Αιτήσεις επιλέγουμε την αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα επιμόρφωσης ➔ Συμπλήρωση απογραφικού δελτίου εισόδου (το οποίο βρίσκεται μαζί με στην αίτηση) ➔ Υποβολή αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα επιμόρφωσης.

Προσοχή: Παράλειψη ενός σταδίου σημαίνει μη συμμετοχή στο πρόγραμμα.

 • Έναρξη 5ης Επιμορφωτικής Περιόδου: από την Παρασκευή 17-06-2022 και ώρα 13:00
 • Παραλαβή βεβαιώσεων επιτυχούς παρακολούθησης από την Πέμπτη 08/09/22

Σχετικά αρχεία

Πρόσκληση

Πλήρης Ανακοίνωση

6/5/2022

Σύμφωνα με την υπ. αρ. 21/19-04-2022 Πράξη του ΔΣ, το ΙΕΠ προχωρά στη διενέργεια πρόσκλησης για υποβολή εκπαιδευτικού υλικού από Φορείς για την υποστήριξη της εφαρμογής των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων» για το σχολικό έτος 2022-2023 σύμφωνα με την υπ. αρ. 94236/ΓΔ4/29-7-2021 (ΦΕΚ3567/4-8-2021) εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ.

Στο πλαίσιο αυτό το ΙΕΠ προσκαλεί ενδιαφερόμενους Φορείς, Οργανισμούς, Ακαδημαϊκά, Ερευνητικά και Επιστημονικά Ιδρύματα που σχετίζονται με το πεδίο της εκπαίδευσης, ενδεικτικά αναφέρονται,

 • Πανεπιστημιακά Ιδρύματα,
 • Υπουργεία και οι εποπτευόμενοι φορείς τους, που αναπτύσσουν και υλοποιούν εκπαιδευτικά προγράμματα, υπηρεσίες προς τον πολίτη (π.χ. Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστική Υπηρεσία, κ.ά.),
 • Ινστιτούτα και ερευνητικά κέντρα (π.χ. Ινστιτούτο Παστέρ, Δημόκριτος, Γενική Γραμματεία Προστασίας του Πολίτη, Αστεροσκοπείο, ΙΓΜΕ),
 • ΚΕ.ΠΕ.Α. ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ., ΠΕΚΕΣ, (υποβολή ΜΟΝΟ μέσω των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης)
 • Κυβερνητικοί ή μη κυβερνητικοί φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εκπαίδευσης,
 • Φορείς περιφερειακής ή τοπικής αυτοδιοίκησης,
 • Οργανισμοί διεθνείς, κρατικοί και μη κρατικοί, που υλοποιούν εκπαιδευτικό έργο,
 • Επιστημονικές ενώσεις και σύλλογοι, κοινωφελή ιδρύματα, μουσεία, αθλητικές ομοσπονδίες, νοσοκομεία και τα ερευνητικά τους κέντρα που δραστηριοποιούνται στην πρωτοβάθμια και προληπτική υγεία,
 • Φορείς που έχουν συνάψει μνημόνιο συνεργασίας μέσω του Υ.ΠΑΙ.Θ. ή του Ι.Ε.Π.,

να υποβάλουν εκπαιδευτικό υλικό, για την υποστήριξη της εφαρμογής των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις Θεματικές Ενότητες και στους Κύκλους Δεξιοτήτων σύμφωνα με την υπ. αρ. 94236/ΓΔ4/29-7-2021 (ΦΕΚ3567/4-8-2021), συνοδευόμενα από τις κατάλληλες μεθοδολογικές οδηγίες.

 Σχετικά αρχεία

3/5/2022

Το ΙΕΠ προσκαλεί ενδιαφερόμενους Φορείς παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού να υποβάλουν δοκιμασμένα προγράμματα και εκπαιδευτικό υλικό για την υποστήριξη των "Εργαστηρίων Δεξιοτήτων" κατά το σχολικό έτος 2022-2023. Το υλικό θα πρέπει να εντάσσεται στους θεματικούς κύκλους και να ανταποκρίνεται στη στοχοθεσία των εργαστηριακών κύκλων δεξιοτήτων των Ε.Δ..

Όσα προγράμματα και υλικό είναι ήδη αναρτημένα στην ψηφιακή πλατφόρμα ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 21+ δεν χρειάζεται να υποβληθούν ξανά. Για την τροποποίηση ή επικαιροποίηση των προγραμμάτων αυτών, email επικοινωνίας: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Δείτε την πρόσκληση εδώ

 

  6/12/2021

Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων βραβεύτηκαν από το Δίκτυο για την Εκπαίδευση στον Παγκόσμιο Πολίτη (GENE) για την έρευνα και δράση του 2020/21 στην εκπαίδευση με το έπαθλο των 10.000 ευρώ. Στο αναμνηστικό τεύχος μπορείτε να δείτε τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δράσεις που βραβεύτηκαν το 2020-21 και στη σελ 17 τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων με απόσπασμα από την ομιλία του ΙΕΠ. Το χρηματικό ποσό έχει διατεθεί, με απόφαση ΔΣ, στην έκδοση τεύχους για την έρευνα και πιλοτική εφαρμογή.

 

  4/11/2021

Σας ενημερώνουμε ότι ξεκινάει η 3η Επιμορφωτική Περίοδος του προγράμματος «Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στις δεξιότητες μέσω εργαστηρίων» (MIS 5092064) που υλοποιείται μέσω του ΟΠΣ επιμόρφωσης» του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα και απευθύνεται σε εν ενεργεία μόνιμους και αναπληρωτές/τριες εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

  31/08/2021

 Χρονοδιάγραμμα Πορείας του Προγράμματος «Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στις δεξιότητες μέσω εργαστηρίων» (MIS 5092064)

 

  14/06/2021

Σε απάντηση ερωτημάτων που έχουν υποβληθεί στο Ι.Ε.Π. στο πλαίσιο της Πρόσκλησης για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων (δείτε την πρόσκληση εδώ), και προς διευκρίνιση αναφορικά με την εκχώρηση των πνευματικών δικαιωμάτων στο Ι.Ε.Π, όπως αναφέρεται στην σχετική υπεύθυνη δήλωση σας ενημερώνουμε ως εξής: α) αντικαθίσταται η υπεύθυνη δήλωση με την συνημμένη εδώ διευκρινίζοντας την απαραίτητη διαδικασία παραχώρησης δικαιωμάτων περαιτέρω. Ως εκ τούτου, οι συμμετέχοντες/-ουσες στην οικεία Πρόσκληση θα πρέπει να μεριμνήσουν όπως λάβουν έγγραφες δηλώσεις από τους τυχόν άλλους δικαιούχους πνευματικών δικαιωμάτων για το υλικό που υποβάλλουν. Για το σκοπό αυτό δίνεται παράταση 15 ημερών ως τις 30 Ιουνίου 2021.

Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι το κεφάλαιο ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ, της Πρόσκλησης, σσ 2-4, έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και όχι περιοριστικό ως προς το εύρος σχολικών τάξεων του προς ανάρτηση εκπαιδευτικού υλικού.

Σχετικό αρχείο

 


   27/04/2021

Το ΙΕΠ προσκαλεί ενδιαφερόμενους Φορείς εκπαιδευτικής δράσης να υποβάλουν δοκιμασμένα προγράμματα και εκπαιδευτικό υλικό για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων. Το υλικό θα πρέπει να εντάσσεται στους θεματικούς κύκλους και να ανταποκρίνεται στη στοχοθεσία των εργαστηριακών κύκλων δεξιοτήτων των Ε.Δ..

Η παρούσα δεν ισχύει για τα εγκεκριμένα προγράμματα που συμμετείχαν στην πιλοτική δράση 2020-21 και παρουσιάζονται στη σελίδα http://iep.edu.gr/el/psifiako-apothetirio/skill-labs για τα οποία θα υπάρξει άλλη επικοινωνία.

Δείτε την πρόσκληση εδώ

 


   12/03/2021

Οι ενδιαφερόμενοι/ες που επιθυμούν να εγγραφούν στο Μητρώο καλούνται να υποβάλουν αίτηση στη δικτυακή πύλη e-IEP: https://www.iep.edu.gr/services/mitroo από 12/03/2021 έως 23/03/2021 και μέχρι τις 15:00, συμπληρώνοντας αποκλειστικά και μόνο σε ηλεκτρονική μορφή όλα τα απαραίτητα πεδία, με τα αντίστοιχα τεκμήρια όπως περιγράφονται στην παρούσα Πρόσκληση.

Σχετικά αρχεία:


 [Σχετικά μητρώα]


   18/02/2021

Την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021 υλοποιείται επιμόρφωση στην Αξιολόγηση μαθητή για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στην οποία θα παρουσιαστούν αναλυτικά παραδείγματα για την περιγραφική αξιολόγηση, το portfolio μαθητή/-τριας ανά βαθμίδα και τους δείκτες/περιγραφητές των δεξιοτήτων βάσει του Πλαισίου Αναφοράς Ικανοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CDCs), Περιγραφικοί δείκτες αξιολόγησης Council of Europe. (2018). Reference Framework of Competences for Democratic Culture. Guidance for Implementation Vol.I, II, III. Strasbourg: Council of Europe και τoυ Πλαισίου Αναφοράς Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Dig Comp.

 


   15/01/2021

Ανακοινώθηκε η πρώτη Έκθεση Αναφοράς στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων που αφορά στο διάστημα Αύγουστος-Νοέμβριος 2020. Παρουσιάζεται η πλατφόρμα και το περιεχόμενό της, το επιμορφωτικό πρόγραμμα, τα αποτελέσματα από την υλοποίηση του πρώτου θεματικού κύκλου, συνοψίζονται τα πορίσματα των πολλαπλασιασών/στριών που παρουσιάστηκαν στο Συμπόσιο Αποτίμησης της Επιμόρφωσης (09-10-2020), η σύνοψη του focus group της δράσης και τα πορίσματα από τρία ερευνητικά εργαλεία-ερωτηματολόγια.

 


   11/12/2020  

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής διοργανώνει ενημέρωση των ΠΕΚΕΣ για την πιλοτική δράση Εργαστήρια Δεξιοτήτων τη Δευτέρα 14-12-2020. Η εκδήλωση απευθύνεται στους Οργανωτικούς ΣΕΕ και στους ΣΕΕ στων οποίων την παιδαγωγική ευθύνη ανήκουν πιλοτικά σχολεία της ΥΑ Φ.7/86136/ΓΔ4/6-7-2020 και έχουν δηλώσει συμμετοχή 225 ΣΕΕ της χώρας.

 


   04/09/2020  

Ανακοινοποίηση επικαιροποιημένου προγράμματος Επιμόρφωσης στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων φάσεις Α1/Α2, της ενημέρωσης και οργανωτικής συνάντησης των Διευθυντών/ντιρών και Προϊσταμένων των πιλοτικών σχολείων, των επιμορφωτών/-τριών και εμψυχωτών.

 


   02/09/2020  

Πραγματοποίηση της ενημέρωσης-αρχικής επιμόρφωσης των διευθυντών/-ντριών και των εκπαιδευτικών των διακοσίων είκοσι οκτώ (218) πιλοτικών σχολικών μονάδων.

 


   20/08/2020   

Ορισμός πολλαπλασιαστών για την υλοποίηση Επιμορφωτικών Δράσεων στο πλαίσιο της πιλοτικής δράσης "Εργαστήρια Δεξιοτήτων"

Οι εκπαιδευτικοί που θα υλοποιήσουν τις επιμορφωτικές δράσεις ως πολλαπλασιαστές κατά την υλοποίηση της πιλοτικής εφαρμογής των "Εργαστηρίων Δεξιοτήτων", είναι κατά αλφαβητική σειρά οι αναφερόμενοι/ες εκατόν σαράντα (140) στον συνημμένο πίνακα.

 


   13/07/2020   

Ορισμός σχολικών μονάδων για την εφαρμογή της πιλοτικής δράσης "Εργαστήρια Δεξιοτήτων"

Σε συνέχεια της Εγκυκλίου με αρ. 80070/ΓΔ4/24-06-2020 του Υ.ΠΑΙ.Θ. και μετά την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας δήλωσης των σχολείων από τις Διευθύνσεις Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης της χώρας στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα του Ι.Ε.Π., εκδίδεται η Υ.Α. με αρ. Φ.7/86136/ΓΔ4/6-7-2020 (ΦΕΚ 2847/Β/13-7-2020), με την οποία ορίζονται διακόσιες δεκαοκτώ (218) σχολικές μονάδες (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια) για την εφαρμογή της πιλοτικής δράσης "Εργαστήρια Δεξιοτήτων" στην υποχρεωτική Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

 


   26/06/2020   

Πρόσκληση για επιμορφωτές/τριες - μέλη ομάδας εργασίας

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή εκπαιδευτικών ως επιμορφωτές/τριες - μέλη ομάδας εργασίας, για την υλοποίηση εξ αποστάσεως επιμορφώσεων και υποστήριξη της πιλοτικής εφαρμογής, κατά το διάστημα Ιουλίου 2020-Ιουνίου 2021.

Yποβολή αίτησης εδώ

 


   26/06/2020    

Εφαρμογή της πιλοτικής δράσης Εργαστήρια Δεξιοτήτων

Στις 24/06/2020 δημοσιεύεται η Υπουργική Απόφαση Αριθμ. Φ.7/79511/ΓΔ4 με θέμα Εφαρμογή της πιλοτικής δράσης Εργαστήρια Δεξιοτήτων στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση όπου παρουσιάζεται η φιλοσοφία και η μεθοδολογία της πιλοτικής εφαρμογής των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.

 


   24/06/2020   

Εγκύκλιος για τον Ορισμό των Πιλοτικών Σχολείων

Από τις 24/06/2020, οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δηλώνουν τις πιλοτικές σχολικές μονάδες για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα στην παρακάτω διεύθυνση (https://www.iep.edu.gr/services/skill_labs/schoolselect/login.php), ως την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020, και ώρα 15.00.

 


   26/02/2020   

Εγκύκλια Πρόσκληση Υποβολής Υλικού στην Πλατφόρμα 21+

Στις 26/02/2020, το ΙΕΠ προσκαλεί ενδιαφερόμενους Φορείς, Οργανισμούς, Ακαδημαϊκά, Ερευνητικά και Επιστημονικά Ιδρύματα που σχετίζονται με το χώρο της εκπαίδευσης να υποβάλουν δοκιμασμένα προγράμματα και εκπαιδευτικό υλικό, τα οποία θα ανταποκρίνονται στους θεματικούς κύκλους και στους εργαστηριακούς κύκλους δεξιοτήτων που αναφέρονται ακολούθως στην παρούσα πρόσκληση, συνοδευόμενα από τις κατάλληλες μεθοδολογικές οδηγίες. Η πρόσκληση έχει κλείσει και με την υποβολή 313 προγραμμάτων.

 


Υ.Π.Π.Α.

Παραλαβή και Παρακολούθηση Αναφορών στο ΙΕΠ βάσει του ν. 4990/2022 (Α΄ 210)

Επικοινωνία

Χάρτης ΙΕΠ

Social Media

Top