ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΑΛΩΝΑ ΡΟΔΟΥ
Στο νησί της Ρόδου, υπάρχει μεγάλος αριθμός κάστρων, τα οποία είναι επισκέψιμα από πλήθος επισκεπτών κάθε χρόνο. Εμπνεόμενοι από τα μεσαιωνικά κάστρα που βρίσκονται στο νησί μας, το προτεινόμενο σχέδιο δράσης προτρέπει τους μαθητές να ερευνήσουν και να ανακαλύψουν πληροφορίες για την ιστορία του νησιού τους αλλά και την αρχιτεκτονική των κτιρίων του νησιού μας, σε διάφορες πλατφόρμες (European, Καστρολόγος κτλ). Ενθαρρύνονται να μάθουν πώς ζούσαν οι άνθρωποι κατά τα μεσαιωνικά χρόνια παίζοντας βιωματικά παιχνίδια στα κάστρα της περιοχής τους. Στόχος μας είναι οι μαθητές να αναπτύξουν δεξιότητες του 21ου αιώνα, κριτική σκέψη, δημιουργικότητα, επίλυση προβλημάτων, ομαδική εργασία, επικοινωνία, εγγραματισμό.
Δραστηριότητες:
-
- Δραματοποιήσαμε την ιστορία των Ιπποτών, από την άφιξή τους στα Ιεροσόλυμα ως και την εκδίωξή τους από το νησί της Ρόδου.
- Ζωγραφίσαμε, κάναμε κολλάζ και δημιουργήσαμε βιβλίο με τα σημαντικότερα κάστρα στο νησί μας.
- Διαδραματίσαμε διάφορες στιγμές από την καθημερινή ζωή των Ιπποτών.
- Γράψαμε μυστικά μηνύματα με… λεμόνι… και φτιάξαμε μαγικά φίλτρα με που προκάλεσαν εκρήξεις!
- Κινηθήκαμε με προσανατολισμό στο χώρο.
- Διαβάσαμε ιστορίες με Ιππότες και δράκους.
- Ακούσαμε τραγούδια για δράκους, όπως ο " Δράκος Δρακατόρ", " Ο Δακρυσμένος Δράκος".
- Κατασκευάσαμε στο Δρακό-άρμα μας, με το οποίο παρελάσαμε τις Απόκριες.
- Μελετήσαμε κατόψεις κάστρων, φωτογραφίες ώστε να κατανοήσουμε την χρησιμότητα κάθε χτίσματος. Στην συνέχεια οι μαθητές κατασκεύασαν το δικό τους κάστρο με τούβλα από φελιζόζ.
Έργα του σχολείου στο portal Learning from the Extremes International
Παρουσία με Poster στο διεθνές συνέδριο (International Conference) με τίτλο: «Learning…from the Extremes!» (Μαθαίνοντας…από τα «άκρα»!) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 19 και 20 Ιανουαρίου 2024, στις εγκαταστάσεις της Ελληνογερμανικής Αγωγής στην Παλλήνη Αττικής